El projecte EYTO-Kids, reconegut per la cura en l’alimentació escolar

Aquesta iniciativa de la URV ha rebut un dels premis d’estratègia NAOS que lliura l’Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició

24 noviembre 2018 15:17 | Actualizado a 24 noviembre 2018 15:19
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El projecte EYTO-Kids ha estat un dels guanyadors dels Premis Estratègia NAOS que tenen com a objectiu reconèixer i donar major visibilitat als programes, intervencions i iniciatives que contribueixin a la prevenció de l’obesitat mitjançant la promoció d’una alimentació saludable o pràctica d’activitat física. Es lliuren premis en vuit categories i el projecte EYTO-Kids (European Youth Tackling Obesity in Kids) s’ha endut el premi en la categoria de promoció d’una alimentació saludable en l’àmbit escolar.

L’objectiu del projecte, impulsat per investigadores de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat Rovira i Virgili, Eurecat i l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, és millorar els estils de vida mitjançant la implicació dels adolescents que creen, dissenyen i implementen activitats per als escolars més joves que ells. 

Les activitats estan basades en estratègies d’educació entre iguals i de màrqueting social per facilitar l’elecció d’hàbits saludables en els escolars. Un projecte en què han participat les investigadores Rosa Solà, Elisabet Llauradó i Lucía Tarro i Montse Giralt, Magaly Aceves i David Moriña.

Es tracta d’un estudi pilot implementat a les escoles d’educació primària de Reus. En total hi van participar quatre instituts i vuit escoles com a grup intervenció (els quals van rebre les activitats) i tres instituts i vuit escoles com a grup control (no van rebre cap activitat).

Les activitats que s’han  desenvolupat estan basades en el màrqueting social i han estat dissenyades i implementades per adolescents que les impulsaven als companys més joves.

Tant els adolescents que les impulsaven com els escolars van ser avaluats abans d’iniciar la intervenció com en finalitzar amb una enquesta formada per quatre tests validats, on se’ls preguntava pels seus estils de vida: activitat física, consum de fruita, verdura, consum de begudes ensucrades, hàbits sedentaris, etc. El grup control va ser avaluat al mateix temps que el grup intervenció però sense rebre cap activitat.
Després de deu mesos hi van participar 702 escolars (375 intervenció i 327 control) i 202 adolescents (94 intervenció i 98 control). En el grup intervenció, el 50% dels escolars prenia més d’una fruita al dia i el 70% va dir que feia més d’una hora d’activitat física diària, per la qual cosa, comparat amb dades europees, els escolars avaluats en l’EYTO-Kids estan per damunt de la mitjana. 

Comparat amb el grup control, es va poder observar un augment en les nenes del grup intervenció de 15,6 minuts a la setmana d’activitat física. Específicament en nenes va ser un 8,4% el percentatge que consumia llaminadures setmanalment, un 5,9% el percentatge de nenes que consumia menjar ràpid setmanalment, i un 14,5% el percentatge de nenes que consumeix refrescos. Pel que fa als nens, es reduïa un 8,2% el percentatge de nens que passava més de dues hores al dia davant de la pantalla.

El projecte ha estat finançat per l’Obra Social ‘La Caixa’ en la convocatòria Acció Social 2015. Ara s’està fent un seguiment dels estils de vida que tenen aquests infants dos anys després del projecte.

Comentarios
Multimedia Diari