El projecte de Querol Aixopluc dels Castells del Gaià rep 60.000 euros

El nou equipament incorporarà informació sobre les fortificacions de la zona per promocionar el patrimoni

19 mayo 2017 23:24 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:46
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El municipi de Querol, a l’Alt Camp, rebrà fons europeus per divulgar els Castells del Gaià, un conjunt de fortificacions situat a la frontera natural del riu Gaià de l’època de la Marca Hispànica.

L’acció, pressupostada en 74.934 euros més IVA, rebrà 59.947 euros, un 55% provinent del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) i un 45% del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM). Aquesta ajuda econòmica s’emmarca en la convocatòria LEADER 2013.

El projecte que durà a terme l’Ajuntament de Querol amb aquest fons és l’Aixopluc dels Castells del Gaià. L’acció consistirà a construir un espai sem-obert on es realçarà el patrimoni històric i natural del municipi i la comarca.

Concretament, hi haurà cartelleres amb mapes, maquetes, dibuixos que recrearan els castells de la zona i una pantalla TFT tàctil connectada als webs de la Ruta del Cister. L’objectiu és donar a conèixer el patrimoni dels Castells del Gaià, «un punt a resoldre, no només per l’Administració local, sinó també per administracions superiors», s’assenyala des del consistori.

En aquest sentit, es considera que fa falta un punt on el visitant pugui conèixer com eren els Castells de la zona del Gaià, un espai que va marcar la frontera entre la Marca Hispànica i l’al-Àndalus. Totes aquestes construccions es coneixen com les fortificacions del Gaià, ja que segueixen un patró d’assentament homogeni seguint la traça del riu.

L’Aixopluc estarà situat entre la plaça del poble i un solar que l’Ajuntament va adquirir l’any 2013. Estarà cobert per uns porxos i obert per la banda de la plaça. D’aquesta manera, el visitant sempre podrà accedir a l’espai.

Pel que fa als continguts, es preveu que hi hagi explicacions referents a l’origen de les fortificacions, l’evolució dels processos d’assentament territorial i les formes de vida. A més a més, es potenciarà el valor mediambiental del territori amb informació sobre les espècies animals i vegetals de la zona.

La voluntat és que l’espai es converteixi en un punt de partida de diferents itineraris que passen pel municipi, així com un punt de descans de la Ruta de les Terres del Riu Gaià. Des de l’Ajuntament també es considera que el nou equipament podria complementar l’oferta turística de la Ruta del Cister. «La temàtica medieval pot convertir-se en una oferta amb una elevada capacitat de diferenciació turística», es destaca des de l’Ajuntament.

 

Creació d’ocupació

A més de representar una promoció del patrimoni, un altre punt important és la repercussió econòmica que pot tenir el projecte. El consistori creu que l’Aixopluc pot afavorir en la creació de llocs de treball que poden ser ocupats per persones de col·lectius desfavorits.

En aquest sentit, l’Ajuntament es planteja la contractació de personal per a la custòdia d’espais, el seu manteniment i neteja i la promoció turística de la zona.

També es preveu que es creïn sinergies amb establiments del municipi, com la casa de colònies, els restaurants i el centre d’hípica, que podrien veure complementada l’oferta turística, actualment basada en el senderisme.

Comentarios
Multimedia Diari