El safrà condimentarà un programa farcit d’actes a Santa Coloma de Queralt

La cuarta edició de ‘Som terra de safrà’, que se celebrarà a la vila el divendres i dissabte, tornarà a tenir la gastronomia com a principal element per desenvolupar nombroses activitats

29 octubre 2018 15:41 | Actualizado a 30 octubre 2018 10:31
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La gastronomia continuarà tenint un paper essencial i protagonista a Santa Coloma de Queralt en la quarta edició de la festa ‘Som terra de safrà’, que tindrà lloc a la vila els propers divendres i dissabte, 2 i 3 de novembre. Una nova edició que segueix amb l’esperit amb què nasqué: recuperar, divulgar i promocionar una part del llegat històric i etnogràfic al voltant del safrà, que a Santa Coloma s’inicia en l’època medieval, i si bé ha sobreviscut fins a l’actualitat, és en els darrers anys que s’ha reprès amb força i s’han impulsat iniciatives per difondre’l i popularitzar-lo.

El safrà és, doncs, l’element vehiculador de dues jornades que portaran fins a Santa Coloma gent d’arreu, dies que prometen ser d’allò més interessants per a tots els públics, ja que presentar el safrà a través de la cuina és una de les maneres més suggeridores de revelar la història, el paisatge, el patrimoni i la identitat colomina.

D’entrada, ‘Som terra de safrà’, en l’edició d’enguany, compta amb una novetat especial: divendres, a les 7 de la tarda, la presentació del licor de safrà colomí Crocus, produït a la Baixa Segarra i elaborat per Maria de la Peña, de Vimbodí, a partir d’una recepta de Nati Ninot, guanyadora del Concurs de licor de safrà el 2017. També es presentarà el llibre El safrà, com preparar-lo 10 vegades, recull de diferents receptes, com la del montblanquí Joan Ollé, que  prepararà en directe la seva creació.

Una altra de les novetats d’enguany és la realització d’una jornada tècnica titulada ‘El safrà: cultiu, usos i propietats’, amb professionals de l’àmbit de la farmàcia, botànics i agrònoms, amb taller pràctic en l’àmbit culinari i medicinal, a càrrec d’Astrid van Ginkel.

Mercat i teatre al carrer

Dissabte al matí, a la plaça de l’Església, hi haurà instal·lat el mercat de productes artesanals de la Conca de Barberà i la Baixa Segarra, on també restauradors, comerciants i productors locals oferiran productes i menús especials per a l’ocasió, amb el safrà com a ingredient estrella.

Per ambientar la festa, els visitants podran gaudir de teatralitzacions al carrer, en diferents espais, amb escenes vinculades al món del safrà, sovint inspirades a l’edat mitjana quan a Santa Coloma hi havia mercat que marcava el preu de l’espècia. Permetran conèixer de forma entretinguda quins usos s’ha donat al safrà i quin paper ha tingut al llarg de la història a casa nostra.

Ja a la tarda, al Castell dels Comtes, cuiners i cuineres demostraran el seu talent, i el públic podrà degustar exclusives elaboracions amb safrà i maridades amb cervesa artesana local.

Moltes activitats

Hi haurà moltes altres activitats complementàries el dissabte, amb visita guiada al call i a Cal Jaume Punto, antiga botiga museu. Així mateix es procedirà a la recollida de flors de safrà i esbrinament a càrrec d’un productor local, xerrades, entrega de premis del concurs de licors i tastet, taller infantil de cuina o carretillada Safroc, a càrrec dels diables Keresus.

Al llarg de la jornada es podrà participar en el concurs d’Instagram, amb imatges relacionades amb el safrà i la festa, com a tema escollit. La programació i tota la informació sobre la jornada es pot consultar a la pàgina web www.somterradesafra.cat. També està disponible a les xarxes socials: Facebook (@turisme.scq), Twitter (turismescq) i Instagram (@turismescq).

Comentarios
Multimedia Diari