El sector apícola renunciarà a les ajudes europees si la CE els obliga a transhumar durant la tardor i l'hivern

Els apicultors de Tarragona preveuen la meitat de la collita de mel que l'any passat per la irregularitat del clima

19 mayo 2017 23:02 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Els apicultors han rebut amb sorpresa i també indignació les mesures agroambientals que arriben des de la Comissió Europea i que imposen la transhumància dels apicultors fora de les zones fràgils entre els mesos d'octubre a març. En canvi, la realitat és que el sector la fa del març fins a octubre, coincidint amb les floracions. Els apicultors estan decidits a perdre les ajudes si no hi ha un canvi en les directrius. Per altra banda, la Cooperativa Apícola Tarragonina preveu aquesta campanya una collita molt inferior a l'any passat, d'un 50% menys. Les temperatures i les pluges irregulars repercuteixen negativament en el sector. Els preus segueixen pujant perquè la producció mundial no para de caure.

 

Com ha explicat Josep Maria Margalef, portaveu de les cooperatives apícoles de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i president de la Cooperativa Apícola Tarragonina, el sector es va sentir molest davant la negativa de la Comissió Europea a acceptar una transhumància fora de les zones fràgils entre març i octubre, i no a la inversa com proposen des de l'administració europea. Els apicultors ja s'han reunit dos cops amb representants del Departament d'Agricultura, el qual s'ha compromès a defensar la posició del sector de productors de mel catalans a Europa.

 

"Volem viure de la producció. O l'ajut s'adaptava a les nostres realitats, o que no ens donin l'ajut", ha assegurat Margalef. Els apicultors han arribat a pensar que es tracta d'un error de transcripció. "Si no, és insultant", ha apuntat el portaveu de les cooperatives de mel. El president de l'Apícola Tarragonina ha assegurat que es pressionarà a la Comissió Europea perquè enteniguin com funciona al territori l'activitat. "Si volen que hi hagin abelles, s'han d'adaptar les condicions a la realitat. És prou difícil la professió com perquè posin més problemes i obstacles", ha lamentat.

 

També rebutgen que s'hagi d'informar amb anticipació on estan situades les abelles a la Generalitat. Des d'Agricultura s'han compromès a analitzar la possibilitat de flexibilitzar els requisits d'identificació dels assentaments dels abellars. El sector defensa que es faci mitjançant coordenades x,y, com es planteja en altres comunitats autònomes. "L'apicultura és tan dinàmica que en dilluns no saps on posaràs les abelles el dimecres. Estem disposats de dir al departament on estan les abelles però no podem fer-ho amb anticipació", ha apuntat Margalef.

 

Campanya 2015

 

Els productors tarragonis de mel preveuen que la d'enguany serà una collita "irregular". A falta de la mel de taronger i de tancar la campanya de la mel de romaní, es preveu que la producció caigui un 50% respecte l'any passat, que va ser una campanya molt bona amb gairebé 600.000 quilos de mel produïda. Amb 230 associats, la cooperativa tarragonina tindrà unes 32.000 arnes aquest 2015. Malgrat les fortes pluges de març, la irregularitat del clima destorba la producció de les abelles. Per exemple, les altes temperatures de la tardor van provocar la floració primerenca del romer, i malgrat l'excés de pol·len aquesta primavera, les flors no fan el nèctar necessari. Margalef ha explicat que quan alguna cosa es dispara en els termes normals de la climatologia, sempre acaba tenint una repercussió negativa en l'apicultura.

 

Els preus, en canvi continuaran pujant, un fenomen que es deu a la caiguda de la producció a nivell mundial. El canvi climàtic i l'ús de productes químics molt tòxics i persistents en el medi ambient fa cada cop més complicada la supervivència de les abelles arreu del planeta. Mentre, la demanda segueix creixent i fa disparar els preus de la mel.

 

A la FiraAbril del Perelló, al Baix Ebre, que s'ha celebrat aquest cap de setmana, el sector apícola ha tornat a tenir el seu espai de promoció i difusió entre milers de visitants.

Comentarios
Multimedia Diari