Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

El seguici segons Alfredo González

Jordi Bertrán

Whatsapp
Alfredo González mira la cercavila assegut casualment vora l’Elea, vestida de nano capità. Foto: pere ferré

Alfredo González mira la cercavila assegut casualment vora l’Elea, vestida de nano capità. Foto: pere ferré

Quarts de 6 de la vigília de Santa Tecla. Som a les escales de la catedral amb l’Alfredo González, nascut el 1972. No ha vist mai el seguici, perquè n’ha estat partícip. Primer, des del 1987, tocant el timbal dels grallers dels Xiquets rere els gegants moros. Després d’un pas fugisser pels gegants del Miracle, des del 1992 i 25 anys, amb els gegants vells o del Cós del bou, dels quals ha estat cap de colla. 
Enguany s’ho mira des de les escales. Llueix la samarreta de festes i l’inseparable mocador de la senyera de Tarragona lligat al canell. «Avui el meu nebot porta el meu ‘tratge’ de geganter», explica satisfet.

19.10 h. Espetega la carretillada el ball de diables a la plaça de les Cols i el públic l’ovaciona. 19.14. Entra el drac «amb la Paqui Cantos que aguanta com una valenta». És dels pocs draquers que surt des que es recuperà el 1985. «És el meu element preferit després dels gegants vells. S’ha de notar que el porta el meu barri».

19.17. Arriben les banyes en mitja lluna del bou. «Vam saber fer un seguici important. Cada entitat dóna valor a les peces», assegura. 19.20. Ve la víbria. «Òndia, si fan ball i tot!», exclama sorprès. 

19.22. «És xula la imatge del griu en la foscor i la lluentor de l’àliga més enrera», apunta. 19.24. «Quan es muntà el Serrallonga, hi va anar gent del Club Maginet. Jo hi pertanyia però era massa petit». Continua: «Un dia l’Enric Banderas em deixà disparar el trabuc i Déu n’hi do el retrocés».

19.27. Balla l’àliga al so d’«El Bequetero» i els aliguers compten fins a 15. «Copiar se’ns dóna bé a Tarragona, i potser ho millorem», explica en relació amb el ritu calcat de Les Santes de Mataró. 19.30. Puja la mulassa les escales mentre li fa fotos. 19.33. Emergeix la cucafera: «És complex coordinar-se tanta gent des de dins».

19.37. Acompanyant el lleó, identifica el músic Ivó Jordà. «És el pilaner de Vilafranca!», diu el també casteller matalasser. 19.39. «El cavall del Magí hauria d’entrar dret com els de Menorca», bromeja. 19.41. El Negrito no duu el «peto» que dóna continuïtat al vestit del gegantó. «L’Ajuntament hauria d’estar més a sobre».

19.44. Els gegants moros ballen el «volem la independència», dels grallers Els Bordons, corejat per la gent. 19.45. Arriben els gegants vells. «A aquestes peces de museu no se li dóna la importància que tenen», apunta referint-se a la construcció el 1825. S’aixeca per aplaudir-los. Un conegut li pregunta si ho troba a faltar. «Una miqueta», assenteix.
Espai molt escàs

19.47. «Els nanos vells no llueixen amb tants acompanyants i els que es posen pel mig». 19.49. Darrere van els nous: «han passat com una manifestació, només falten les pancartes». 19.51. Amb el ball de bastons el cercle per ballar ha desaparegut. «No aprecies res». 19.52. Ball de pastorets. «S’ha de fer un estudi dels punts crítics i un cordó de seguretat». 

19.55. Turcs i cavallets. «Ara comprenc les aturades a la cercavila». 20.01. «Si cada any passa el mateix, no sé per què no hem après». Donen pas al ball del patatuf. 20.03. Cercolets. 20.05. Bastoners. 20.10. «Avui el problema no són els castellers». 20.13. Els valencians fan la torre: «El terç no les tenia totes i no s’ha posat dret».

20.15. Cossis.

20.17. Els set pecats obren les representacions al·legòriques. 20.19. La moixiganga alça La Pietat. «No porten els barrets de clavells?», pregunta. Els moixiganguers quan s’ensumen la pluja, eviten el cim floral perquè es podreix la palla dels capells. 

20.21. La banda Unió Musical inunda d’«Amparito Roca» les Cols. 20.25 h. No hi ha el govern municipal i els sons marxen alegrement. L’Alfredo conclou: «És maco estar fora del seguici. Tothom hauria de sortir-ne un cop i veure que el teu grup no és l’únic». 

Temas

Comentarios

Lea También