El tapís de Miró, al Museu d'Art Modern fins el 2028

La Creu Roja i la Diputació de Tarragona prorroguen el conveni dues dècades més.

25 octubre 2017 11:35 | Actualizado a 25 octubre 2017 12:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Creu Roja Espanyola i la Diputació de Tarragona han acordat una pròrroga de deu anys en la cessió del Tapís de Tarragona, creat per Joan Miró i que s’exhibeix al Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona des de l’any 2008. L’acord elaborat aleshores expira el proper 1 de març i d’aquesta manera l’ens en seguirà sent el dipositari com a mínim fins el 2028.

La nova entesa l’han signada Ramon Grau, president de Creu Roja Tarragona, i Josep Poblet, president de la Diputació de Tarragona. En el conveni s’explicita que l’entitat “dipositària ha realitzat una sèrie d’accions didàctiques i de difusió que han posat a l’abast del públic el coneixement de l’esmentada obra, tenint en compte especialment criteris d’accessibilitat”.

Les dues parts també reconeixen “que el dipòsit contribueix a la conservació de l’obra i a la seva visibilització, alhora que aporta valor afegit a les col·leccions de la Diputació de Tarragona i a la difusió de l’art contemporani a les comarques tarragonines”.

Història del Tapís de Tarragona

El 12 de desembre de 1970 Joan Miró va fer donació a Creu Roja Espanyola d’un tapís de grans dimensions (2,80 metres d’alçada per 4,10 metres de llargada) creat en honor a l’entitat.

L’artista el va realitzar com a agraïment al Dr. Rafel Orozco, que treballava a l’Institut Mèdic Quirúrgic o Hospital de la Creu Roja de Tarragona, ja que la nit de cap d’any de 1966 el facultatiu va atendre Maria Dolors Miró, l’única filla de l’artista, que havia estat atropellada per un tren en creuar un pas a nivell a Mont-roig del Camp.

Miró va signar un primer dibuix el 27 de setembre de 1968, un esborrany on assenyalava les diferents parts que constituïen el Tapís de Tarragona. La peça va ser elaborada per l’artista català Josep Royo, que va seguir fidelment l’obra mironiana.

El 30 de setembre de 1970 es va presentar a la Sala Gaspar de Barcelona i va estar-hi exposat uns dies, abans de ser traslladat a Tarragona, en concret a l’Hospital de la Creu Roja de Tarragona, que va tancar les seves portes el 1996.

L’obra segueix a Tarragona per voluntat expressa de l’artista, que mai va voler que sortís de la ciutat, i des del 2008 es troba al Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona.

El Tapís de Tarragona té les característiques de la trajectòria de Miró, és a dir, línies molt concretes, taques de color distribuïdes en perfecta harmonia i gran força visual. Per realitzar-lo van caldre quatre mesos de feina i quasi 60 quilos de llana.

Comentarios
Multimedia Diari