«El temps acompanya i creiem que serà una excel·lent temporada de calçots»

La Indicació Geogràfica Protegida celebra 25 anys i enguany s’espera una producció rècord: 18 milions d’exemplars. El preu serà similar al d’altres temporades: entre 14 i 15 cèntims

23 noviembre 2019 22:20 | Actualizado a 24 noviembre 2019 11:16
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Els calçots van al ritme del temps. Alguns ja es poden arrencar però després d’Any Nou, quan ja hagi passat més fred, seran més dolços», explica al Diari el president de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçot de Valls, Francesc Amill.

El temps està acompanyant. Aquest conreu vol aigua, sol i sobretot fred. I els productors confien que serà una temporada excel·lent, tant en quantitat com en qualitat dels calçots.

Tot i que encara es considera la pretemporada, als camps ja es fa evident el bon ritme que presenta la campanya, amb calçots de bona mida que es van arrencant en remeses, segons les dates en què van ser plantats. «Fa tres anys vam fer 14 milions de calçots, fa dos anys van ser 15 milions, l’any passat en vam fer 16 milions i enguany tot indica que podríem arribar als 18 milions i fer aquest salt coincidint amb el nostre 25è aniversari», afirma satisfet Francesc Amill. «I si no apareix cap desgràcia climatològica, la qualitat també serà excel·lent», afegeix Amill.

25 anys de la IGP

Per celebrar els 25 anys de la IGP, els socis estan preparant diferents actes. Un d’ells és una exposició d’aquest quart de segle a Valls, i es vol fer una sortida a la Fundació Miquel Agustí, un equip de recerca que es posa a disposició del sector agrícola per impulsar la investigació entorn de les varietats agrícoles tradicionals catalanes i promoure els productes autòctons de la nostra terra.

«Estem parlant també de fer un sopar o un dinar a final de temporada, remarca Amill.

La IGP Calçot de Valls acull a una cinquantena de productors de quatre comarques del Camp de Tarragona: Alt Camp, Baix Camp, Tarragonès i Baix Penedès. Zones que el Consell Regulador considera aptes per a la producció de calçots. En una hectàrea de camp s’hi poden arribar a collir 80.000 exemplars.

Els calçots de la IGP es caracteritzen per ser cultivats amb pràctiques tradicionals i han d’estar plantats a les quatre comarques de la IGP. La llavor ha de ser de ceba blanca tardana de Lleida. En el moment de vendre’ls, la Indicació estableix que s’han de presentar en feixos de 25 i 50 unitats i complint una sèrie de característiques: han d’estar sencers, sans, nets, però mai rentats, i sense humitats exteriors anormals.

La IGP exigeix que tinguin una cama blanca de 15 a 25 centímetres de llarg 

Quant a les mides, la IGP exigeix que tinguin una cama blanca de 15 a 25 centímetres de llarg i un diàmetre d’entre 1,7 i 2,5 cm. Pel que fa el preu confia que sigui similar al dels darrers anys. «Ens hem mogut entre els catorze i quinze cèntims en els últims anys però fins a final de temporada no podrem dir res».

Afegeix que «des de principis de novembre es pot etiquetar com a IGP Calçot de Valls, abans no. Així ho tenim estipulat. De fet, alguns ja han començat però el que a la gent li agrada és que siguin dolços».

La llavor del calçot

Fa uns tres anys es van iniciar les investigacions de diferents varietats de calçot per aconseguir unes llavors de les quals en sortissin més cebes, una iniciativa que va liderar la Fundació Miquel Agustí amb la IGP Calçot de Valls. «S’està començant a veure el resultat. Els calçots de la Indicació fan més quantitat de grills», avança el president de la IGP.

I és que un dels objectius de la IGP «és que tots els socis puguin plantar el cebollí de la llavor de la IGP-Calçot de Valls». De moment, un 80% dels calçots de la IGP són de llavor pròpia. «La gent hi creu i això és molt bo».

El projecte s’encamina a produir calçots més bons, fer més sostenibles els processos de producció i potenciar la presència del producte. «Pel que fa a les llavors hem de mirar tema rendibilitat, i hem de mirar la part gustativa del calçot i que tingui més dolçor», detalla Amill.

El fred

«Cada cop es planten més tard pel fred. Recordo fa uns anys que per la Firagost els plantava». Les calçotades es comencen a celebrar a partir del mes de novembre i s’allarguen fins ben entrat el mes d’abril –normalment fins Setmana Santa–, però la temporada no es pot donar oficialment per inaugurada fins a l’últim diumenge del mes de gener, amb la celebració de la Gran Festa de la Calçotada de Valls, que enguany arribarà a la 39a edició i que atrau milers de visitants.

Valls havia de donar el tret de sortida oficial a la temporada amb l’acte d’arrencada simbòlica del primer calçot, ahir dissabte, però degut a la climatologia es va anul·lar..

Precisament des de finals del segle XIX, la tradició calçotaire ha anat passant de generació en generació i també s’ha estès, primer pel Camp de Tarragona i després arreu de Catalunya, i fins i tot per molts llocs fora del Principat.

Comentarios
Multimedia Diari