El ‘top ten’ de Setmana Santa

Tarragona es bolcarà en les seves processons des d’avui fins al proper Dissabte de Resurrecció

29 marzo 2018 13:05 | Actualizado a 03 abril 2018 12:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Processó del Sant Enterrament

Tarragona, Divendres Sant 19.30 hores

La solemnitat, les llums de les torxes, els passos que són obres d’art, les persones que desfilen descobertes o tapades amb les cucurulles, el ritme dels tambors i les trompetes, els Armats ... Són alguns dels elements que converteixen la processó del Sant Enterrament de Tarragona en la millor de Catalunya i en una de les més destacades de tot l’Estat.

Cada Divendres Sant recorre la Part Alta de Tarragona, convertida en un gairebé interminable camí al calvari de Jesús. Hores abans, els Armats han realitzat la Recollida dels Passos, un altre dels moments més destacats del Divendres Sant a Tarragona.

Organitzada per la Reial i Venerable Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist, va ser declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional per la Generalitat el 1999. Més de 3.000 persones participen en la processó, incloent-hi els congregants de les dotze confraries i els integrants de les bandes de música.

Processó de la Soledat

Tarragona, Dissabte de Glòria 18.00 hores

És l’acte principal del Dissabte de Resurrecció a tota la demarcació i té la particularitat que només desfilen dones. Està organitzada per la Congregació de Senyores sota la Invocació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist i de la Mare de Déu de la Soledat, l’única congregació exclusivament femenina de Tarragona. Les congregants recorren la Part Alta. Es poden veure quatre generacions de dones: besàvies, àvies, mares i filles, nenes de poca edat. 

La primera processó va tenir lloc el 1957. Com apunta la Congregació a la seva pàgina web: «D’aleshores ençà, les congregants de la Soledat no hem deixat mai sola la Verge Maria en una data tan assenyalada. Nosaltres hem volgut sempre estar al costat seu, sentint la soledat, la tristesa, l’enyorança que pateix Maria per la mort del seu Fill Jesús. És per a totes les congregants quelcom especial poder acompanyar la Mare de Déu en uns moments de tanta dissort per a Ella». 

Les Tres Gràcies i l'Agonia

Reus, Divendres Sant 14.30 hores

És un dels moments més intensos de tota la Setmana Santa a la demarcació. S’eriça la pell dels presents quan el Crist és girat cap als centenars de persones que l’observen a les portes del temple de la Sang a Reus. Els fidels poden sol·licitar-li llavors les tres gràcies que ansien. Un crit de «Visca Crist Rei!» trenca el sepulcral silenci que ha inundat la plaça.

Les Tres Gràcies inclouen les processons del Divendres Sant al migdia: l’Agonia, la de Tornada i la funció de l’Agonia o les Set Paraules. Segons explica l’entitat cultural Carrutxa, «malgrat el seu inqüestionable valor identitari, aquest és un acte relativament recent en la seva forma actual. Tot i que el costum de demanar tres gràcies al Sant Crist en el moment de tornar a la seva església és anterior, sembla que fou el 1907 quan per primer cop el portador de la imatge la va girar de cara al poble perquè aquest pogués demanar millor ‘les tres gràcies’».

Processó de la Passió

Tortosa, Diumenge 20.00 hores

La processó de Divendres Sant i la del Silenci, al dijous a mitjanit, són impressionants. Però sens dubte l’acte ‘estrella’ de la Setmana Santa de Tortosa és la processó de la Passió, que sortirà avui de la plaça de la Cinta. Ja al matí podran contemplar els passos en el mateix lloc d’on sortirà la processó.

Des dels seus orígens la processó buscava lluir el millor de la religiositat tortosina. «A través de les escasses dades que tenim, podem constatar que hi ha hagut sempre una consciència d’espectacularitat, i l’interès declarat que fos aquest un acte d’atracció per als visitants. Al llarg de la seva existència, la processó del Diumenge de Rams ha alternat moments d’evident decadència i d’esplendor», es pot llegir a la web de l’Ajuntament de Tortosa. 

A més la processó de la Passió té una particularitat, única a Catalunya: que els natzarens regalen caramels als qui presencien la desfilada.

Processó del Sant Enterrament

Valls, Divendres Sant 22.00 hores

Recuperada el 2003, la processó de Divendres Sant a Valls s’ha convertit en un dels actes més espectaculars de la Setmana Santa a l’Alt Camp. Un dels seus elements distintius és el silenci.

La Comissió per a la recuperació de la processó, que va aconseguir el somni de rescatar-la de l’oblit, explica que «fins a l’any 1911, se celebraven a Valls tres processons: la de Diumenge de Rams, la de Dijous Sant i la de Divendres Sant. Però, l’any 1912, seguint les normes litúrgiques del Sant Pare Pius X, es va decidir reorganitzar les processons». 

«Durant els anys 1932, 1933, 1934, 1936, 1937 i 1938, les processons no van sortir per causa de la difícil situació política del moment i per la guerra. Durant la postguerra, les processons es van tornar a viure amb la intensitat d’altres èpoques fins que, en la dècada dels 70, van desaparèixer. L’any 1973 va sortir, per última vegada, la dels Improperis, i l’any 1979, la del Sant Enterrament».

L'Agonia i l'acte de matar la serp

Riudoms, Divendres Sant 12.00 hores

El matí del Divendres Sant és intens a Riudoms. El Via Crucis matinal precedeix a l’homenatge a algú vinculat a la Setmana Santa riudomenca. L’acte consisteix a matar una serp, de plàstic, és clar. Posteriorment es representa l’Agonia o les Set Paraules «que, des de 2010, dóna forma i sentiment a les Set Paraules que Crist digué mentre agonitzava a la creu. Aquesta funció religiosa és una peça emotiva i estremidora que val la pena d’escoltar enmig de l’atmosfera silenciosa de l’església», diu el programa.

Via Crucis camí del Calvari

La Selva del Camp, Divendres Sant 7.00 hores

La Setmana Santa de la Selva del Camp té un triple reconeixement a la seva qualitat: la celebració en el seu conjunt va ser declarada Festa d’Interès Nacional, el Divendres Sant té la qualificació de Festa Tradicional d’Interès Nacional i el Via Crucis al Calvari està considerat element festiu patrimonial. Com es llegeix al web municipal: «Un dels elements més característics i propis de la nostra Setmana Santa és la música. Els cantors i músics, en pujar al Calvari, entonen a cada estació el Jesu i, en baixar, el Miserere. 

Camí de la Creu

Altafulla, DImecres Sant 20.00 hores

Un espectacular Via Crucis vivent s’estén pels carrers del nucli antic d’Altafulla. Es tracta del Camí de la Creu. Tot i que la idea va sorgir el 1981, no va ser fins al 2001 quan es realitzà la primera edició. Com es detalla des de l’organització, «des d’aleshores, el Via Crucis Vivent d’Altafulla ha anat incorporant noves escenes, a una per any. El Camí de la Creu és una narració dramatitzada que comença amb el mercat de Judea i acaba amb la crucifixió de Jesucrist. L’obra l’executen diferents persones i organitzacions d’Altafulla».

Escenificació de la Passió

Ulldecona, 8 i 15 d'abril 16.30 hores

Amb representacions en castellà i català, la Passió d’Ulldecona compta amb més de 60 anys d’història. En la seva web, el Patronat de la Passió recorda que «l’actual Passió d’Ulldecona naix el 1955 de la mà de Josep M. Rafí i Poblet. Després d’interpretar diversos textos refosos, l’any 1964 s’estrenà la versió en castellà de Josep M. Junyent. L’any 1993 aquest text es compaginà alternativament amb un nou text en català de Jaume Vidal i Alcover. A partir de 2014 s’estrenà la versió en llengua catalana d’Ignasi Roda».

Escenificació de la Passió

Villalba dels Arcs, Dijous Sant 21.30 h. Dissabte Sant 17.00 h.

La Passió de Vilalba dels Arcs s’ha convertit en un fenomen més enllà de la pròpia representació teatral. Hi ha un vi de la Passió, un oli de la Passió, el pa de la Passió i fins i tot un conte de la Passió. L’escenificació, pels carrers i places de la localitat, compta amb dues versions. La nocturna, il·luminada amb foc natural, és una passió íntima. La de tarda té un to més alegre, plena de colors, música i olors. En tot cas, apunten els organitzadors, la Passió de Vilalba recull la vessant més social de la història bíblica.

Comentarios
Multimedia Diari