Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

El vermut de Dames i Vells : Un clam a la llibertat d’expressió

L'acte es converteix en un entremès d’un dels espectacles més esperats per Santa Tecla. I aquest any, promet.

Núria Riu

Whatsapp
Els protagonistes del concurs de versots durant el vermut de Dames i Vells.  FOTO: N.Riu

Els protagonistes del concurs de versots durant el vermut de Dames i Vells. FOTO: N.Riu

Són tan políticament incorrectes que convoquen a les 12 del migdia i tenen al públic esperant sota un sol aclaparador pràcticament fins a quarts de dues de la tarda. Però la gent no es mou. Rumbeta, vermut, ventall que va i bé segons el ritme de la música i la convicció segura que l’humor més punyent està garantitzat.

Això és el vermut de Dames i Vells, un acte que, després de quatre anys, ja forma part del calendari de festes de Sant Magí i que, sense tenir res a veure, és tot un preludi del què serà l’espectacle que s’estrena cada any per Santa Tecla.

En aquesta ocasió, una de les novetats és el taller de transformisme, que té lloc a l’antiga Trono i on els voluntaris tenen a la seva disposició perruques, barrets i complements de tota mena per fer un canvi de gènere. Per Oriol Grau, l’objectiu és «animar una mica la festa». Tot i que assegura que «si de pas serveix per fer pedagogia, perfecte». I és que aquest any, el vermut de Dames i Vells es converteix en un clam a la llibertat. 

Llibertat de gènere, però també en record als polítics empresonats i, sobretot, al dret a expressar-se lliurement. Per Dames i Vells aquest és un tema que de ben segur estarà damunt la taula quan es facin uns versots que no es tancaran fins a l’últim moment.

Segons explica Xavi Zaragoza «enguany tenim més pressió que mai, ja que després de tot el que ha passat Dames i Vells és quan té més sentit i hem de ser més canyeros». Els seus protagonistes tindran feina si volen recollir l’actualitat de l’últim any. Per aquest motiu, ja avancen que «volem ser molt reivindicatius».

I alguns temes que no hi faltaran seran els Borbons, els Jocs Mediterranis i el Procés. Precisament sobre aquest gira la intervenció de Jorge Pérez. És un dels candidats que s’han presentat al concurs de versots de Dames i Vells i Autoritats.
Marta Sánchez i l’arquebisbe

Pérez retoca els versos abans d’enfundar-se el vestit que el transformarà en el Sargento Pérez. Després de l’1-O aquest s’ha «reformat» i s’ha tornat catalanista. «La gent té ganes de riure i s’ha de reivindicar el dret de fer conya absolutament de tot», assegura. Tot i això, reconeix que és en la competició de versots anònims quan «no hi ha cap mena de límit. Et dona més llibertat», manifesta.

Després de més de 500 anys d’existència, Dames i Vells han creat escola. I això queda palès al concurs de versots, per on va desfilar l’encarregada de posar lletra a l’himne d’Espanya i màxima seguidora dels d’Albert Rivera, Marta Sánchez.

El Pepet i la Carmeta, una parella del grup de Dames i Vells de Constantí i fins i tot mossèn Ganxet són altres dels valents que es desinhibeixen davant un públic amb ganes de riure. I, tot i que podem dir que en comparació amb els actors que sortiran per Santa Tecla, els protagonistes d’aquesta jornada són aficionats, es reparteixen punyalades i ganivets ben afilats.

Rep l’Arrimades i l’expresidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, per la seva fal·lera per «comprar» cremes. També es menciona la passarel·la no apte per a persones amb mobilitat reduïda i dels Jocs Mediterranis: «Uns Jocs amb talonari, que fan que la dreta s’agermani».

I la romeria continua, però abans l’arquebisbe i els escolanets rebategen l’antiga Sala Trono que passa a ser el local d’aquesta entitat, amb tallers de versots i maquillatge entre altres. L’humor enverinat de Dames i Vells comença a crear escola.

Temas

Comentarios

Lea También