El vigilants de seguretat exigeixen més protecció i millors salaris

Més de mig centenar de persones reclamen a Tarragona un conveni “digne” per al sector, que amenaça amb la vaga indefinida

29 agosto 2017 17:25 | Actualizado a 29 agosto 2017 17:33
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Més de mig centenar de persones s’han concentrat aquest dimarts al migdia davant l’estació de ferrocarril de Tarragona per reclamar un conveni “digne” per al sector dels vigilants de seguretat privada. L’acció de protesta, organitzada pels mateixos membres del col·lectiu, ha servit per reclamar més mesures de protecció per fer front a les amenaces i agressions “diàries” que pateixen al seu lloc de treball, especialment en trens i estacions. Entre d’altres qüestions, reclamen poden disposar d’armilles antibales i d’armes, atès el nivell 4 d’alerta antiterrorista, i que se’ls consideri agents de l’autoritat. Un portaveu dels vigilants, Claudio Rebull, ha explicat que demanen un plus salarial de perillositat -equiparable al dels treballadors de Metro de Barcelona- ja que el seu sou és d’uns 900 euros mensuals. A nivell estatal, el col·lectiu està cridat a manifestar-se el 27 de setembre a Madrid i amenaça de convocar una vaga indefinida.

Rebull ha explicat que volen disposar d’un sou digne i d’un plus de perillositat, per passar d’un salari de 900 euros al mes a una retribució base d’uns 1.400 euros. A més, tenint en compte la situació d’alerta terrorista volen poder disposar de més “mesures de protecció” com ara armilles antibales i armes, ja siguin de munició o pistoles elèctriques. “Als trens només portem una defensa i unes esposes i, si hi pugés un suposat terrorista, no tenim cap protocol ni mitjans suficients per poder actuar”, ha lamentat. 

Malgrat tot, el més habitual són usuaris que no paguen el bitllet que responen de forma agressiva a l’actuació dels vigilants. “Els hem de reduir, retenir i lliurar-los als Mossos d’Esquadra”, ha explicat. Els vigilants denuncien que l’ambigüitat de la llei fa que estiguin desprotegits perquè, si bé la llei catalana els considerava “autoritat”, la majoria de jutges s’escuden en la llei òmnibus estatal que no ho contempla. “Surt molt barat al delinqüent agredir-nos, apedregar-nos i pegar-nos”, s’ha queixat. 

Els vigilants han lamentat que continuen “amb els mateixos mitjans” des de l’antiga llei de seguretat privada de 1992 i que, malgrat la reforma del 2014, la seva situació no ha millorat. El col·lectiu, que negocia un nou conveni laboral, tem que es produeixin noves retallades salarials i que s’agreugi la situació de “pèrdua de drets i precarietat laboral”. També ha denunciat l’aparició d’empreses de baix cost que mantenen els seus marges de benefici i paguen salaris “irrisoris” als empleats. 

La protesta d’aquest dimarts davant l’estació de Tarragona l’han convocat els mateixos vigilants, sense el suport de cap sindicat. Durant la protesta s’han exhibit pancartes reivindicatives i s’ha cridat que no volen ser “indigents de la seguretat”. Un altre vigilant, Justo Rubio, ha explicat que s’està negociant el conveni col·lectiu -el 5 de setembre se celebrarà l'onzena reunió amb la patronal-, i avisen que no acceptaran noves retallades ni la pèrdua de drets. Per aquest motiu, el sector està convocat a una gran manifestació a Madrid que tindrà lloc el 27 de setembre i no descarta portar a terme una vaga indefinida per fer visible el seu malestar. 

Comentarios
Multimedia Diari