Els 127 llibres sacramentals de Valls ja estan disponibles en format digital

Els documents poden ser consultats per qualsevol persona i de forma gratuïta a la pàgina web de l'Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona, la institució impulsora del projecte

19 mayo 2017 23:58 | Actualizado a 20 mayo 2017 21:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Des de dimarts al vespre, 127 llibres sacramentals de les parròquies de Valls d’entre el segle XVI i principis del XX es troben disponibles en format digital a la web de l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona (www.ahat.cat).

Els documents, que corresponen a les parròquies de Sant Joan, Sant Antoni i el Carme, contenen informacions sobre baptismes, confirmacions, matrimonis, òbits i complements pasquals. «Aquesta documentació és molt important per a fer els estudis etnològics», va assenyalar en l’acte de presentació Joan Quijada, tècnic de l’AHAT.

A partir d’ara, qualsevol persona pot consultar aquests documents gratuïtament entrant al ‘Fons Documental’ de la pàgina web de l’AHAT. Únicament cal registrar-se.

Tal com va explicar Quijada, la digitalització s’ha fet a través d’un escàner aeri de gran resolució. «Es captura la imatge, es fa la còpia en TIF [format d’emmagatzematge digital] i, finalment, es converteix en JPG», va dir el Quijada.

També va explicar que els llibres no havien hagut de sortir de l’arxiu, ja que l’empresa encarregada de la digitalització havia portat l’escàner a la seu de l’AHAT.

L’objectiu d’aquesta acció és assegurar la conservació dels documents originals i ampliar la difusió. En aquest sentit, el rector de la parròquia de Sant Joan, mossèn Bofarull, va assenyalar: «És de justícia que els llibres puguin ser consultats per a tothom».

D’altra banda, també va proposar a l’Ajuntament de Valls la possibilitat d’ampliar els treballs de digitalització en altres documents de la parròquia de Sant Joan.

L’acció s’inclou en un projecte iniciat el 2008 que té com a objectiu digitalitzar el fons documental de l’Arxiu Diocesà de Tarragona. El projecte normalment es finança a través de la Diputació de Tarragona i amb convenis amb ajuntaments, empreses i entitats. En aquest cas, però, s’ha fet amb micromecenatge a través del qual s’han recaptat 12.000 euros. A això se li sumen 2.400 euros que mossèn Bofarull va aconseguir recollir. L’acció ha comptat amb el suport de l’Institut d’Estudis Vallencs, la parròquia de Sant Joan i l’Ajuntament de Valls.

Comentarios
Multimedia Diari