Els Amics dels Gegants de Montblanc porten la cultura catalana a les Illes Açores

Participaran a les Festes do Espírito Santo en el context d'un intercanvi amb l'Associaçao Tradiçoes

19 mayo 2017 22:25 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:34
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La cultura catalana viatjarà per primera vegada a les illes portugueses de les Açores, a l’oceà Atlàntic. Serà de la mà dels Amics dels Gegants de Montblanc, que faran ballar els Veguers de la Vila Ducal a la ciutat de Ponta Delgada en el context de les Festes do Espírito Santo.

Les actuacions geganteres es faran en dos dels principals actes. D’una banda, el 10 de juliol a la nit en una presentació a ple centre històric de la ciutat i, de l’altra, el dissabte 11 de juliol durant tota la jornada central de les festes. Així, els Veguers de Montblanc obriran la processó solemne de les Festes do Espírito Santo acompanyant a l’Associaçao Tradiçoes.

Aquestes són les festes més populars de l’arxipèlag. Comencen set setmanes després de la Pasqua i se celebren en honor a la coronació de l’emperador o emperadriu de la Festa. Els Amics dels Gegants de Montblanc són els convidats d’enguany, un fet que ha estat possible gràcies a l’intercanvi cultural posat en marxa amb l’Associaçao Tradiçoes de la ciutat de Ponta Delgada, la capital de les Illes Açores situades a uns 1.500 quilòmetres de Lisboa.

37 montblanquins seran els encarregats de fer ballar els Veguers de Montblanc. Serà dimarts, 7 de juliol, quan els participants iniciaran el viatge amb avió cap a l’arxipèlag portuguès, on estaran durant set dies, fins el 13 de juliol.

Els Gegants, en canvi, van iniciar el seu trajecte fa gairebé un mes, el 10 de juny. Primerament van anar per carretera fins a Lisboa i, des d’allí, van ser desplaçats amb ferry fins a les Illes Açores. Finalment, aquest dimarts les tres figures van ser rebudes al seu destí per part de l’Associaçao Tradiçoes, els amfitrions d’aquest intercanvi cultural.

L’Alcalde de la ciutat de Ponta Delgada, José Manuel Bolieiro, serà l’encarregat de rebre oficialment tota l’expedició montblanquina.

Els Veguers de Montblanc són els gegants de l’entitat Amics dels Gegants. La família està formada pel gegantó, el Bertran de Vilafranca, i Pere Berenguer de Vilafranca i la seva esposa Arsenda, que representen els primers Vueguers de Montblanc, fundadors de la Vila l’any 1163.

Les tres figures van ser construïdes al taller El Drac Petit de Terrassa a càrrec de Jordi Grau, mentre que el vestuari és de Ramon Roig, del taller Indumenta, també de Terrassa. Els dos gegants van ser estrenats el 10 de maig de 2008, mentre que el gegantó, el 9 de maig de 2009.

Comentarios
Multimedia Diari