Els Diables Foc i Gresca: 'Volem que la cultura uneixi tota la zona de Ponent'

Els Diables Foc i Gresca fan 10 anys des de la seva reaparició, iniciativa que s’emprèndes de la voluntat de fomentar la cultura entre barris

13 septiembre 2019 12:20 | Actualizado a 13 septiembre 2019 15:19
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Colla de Diables Foc i Gresca celebra aquest 2019 el desè aniversari des del seu retorn. El col·lectiu va néixer el 1993, però va dissoldre’s en poc temps. És per això que l’actual president de la Colla, Eloi Torruella, va decidir reprendre el grup al 2009, any des del qual es compta l’aniversari. «Sempre he estat molt involucrat amb la cultura, i volia que el barri pogués gaudir de més festa pròpia», diu Torruella.

El valor inicial de l’empenta va ser aportar valors culturals a la zona, i una competència més als barris de Ponent. «Jo tenia 19 anys, ho vaig fer sabent que podia atreure a molts joves i encomanar-los aquesta part de la cultura que crec que faltava», explica.

Quan se li va ocórrer la idea, al 2008, no sabia que la colla anteriorment ja havia existit. «Va ser una sorpresa, fins i tot hi havia el material guardat», comenta el president. A partir d’aquí, van aconseguir els vestits antics, van fer els papers corresponents a la Generalitat per tornar a emprendre el projecte i va ser així com un petit grup de joves va reiniciar la colla Foc i Gresca.

Per casualitat, durant aquelles dates també va començar a aplicar-se una normativa europea per l’ús de la pirotècnia. «Patíem per si es prohibirien els correfocs en general, però al final només es va obligar a seguir una sèrie de cursos per poder encendre», explica Torruella. Durant el procés d’adaptació a aquesta normativa, la colla es trobava amb pocs recursos i personal, i es van implantar els plans d’autoprotecció per organitzar correfocs, cosa que requeria molts diners. Per sort, poc a poc la situació es va anar adaptant per les dues parts, i encara que costés una mica més, la colla va poder seguir el seu camí i van començar a sortir per diferents barris.

Projecte de futur

Arribats a l’any 2014, la Colla va crear paral·lelament un grup de batucada, els Engrescats. Aquest pas, més endavant els faria pensar en un nou projecte. «Des de Foc i Gresca ens agradaria crear una associació que combinés diferents entitats de tots els barris de Ponent», explica Torruella. Dins, voldrien englobar els mateixos diables, el grup de batucada, i anar afegint elements de la cultura catalana amb la col·laboració de la ciutadania per aconseguir fomentar una festa conjunta entre tots els barris. Es tracta d’un projecte difícil de gestionar, però que no descarten moure algun dia.

Pel que fa al lloc físic on gestionen aquest tipus d’idees, demanen una solució. «No se’ns ha cedit mai cap espai com a entitat, i per nosaltres és un problema», explica Eloi. Actualment, guarden el material en un garatge privat que van autogestionant, però «no és còmode, necessitem un espai més multidisciplinari on poder reunir-nos, canviar-nos i organitzar-nos», comenta, molest.

Doble aniversari

Per aquest motiu, i algun altre tema entrebanc d’organització, la colla va decidir descansar una temporada. «Se’ns va acumular molta pressió», diu Torruella. Així doncs, amb el desè aniversari no només celebren una primera tornada, sinó un segon despertar des de 2017, quan van parar per última vegada. «Això ens ha fet reservar molta energia, i aquest any hem tornat amb molt bones vibracions», comenta, content.

Amb l’arribada d’aquest desè aniversari, poden afirmar que «per fi» han completat la imatge corporativa del grup. Al llarg dels anys han anat renovant el material que van heretar del primer grup: escultures, septrots, masses, i fins i tot vestuari, que estrenaran per aquesta Santa Tecla. Sempre han procurat adaptar els elements que va crear l’antiga Colla a tot allò que van reformant. «Vam fixar-nos en que els vestits vells apareixien unes serps, una mena d’arbustos i unes siluetes, i hem anat modernitzant-ho sense canviar la base», explica el president.

Comentarios
Multimedia Diari