Els Tres Tombs: la segona festa més important de Santa Coloma de Queralt

Un centenar de cavalls i carruatges  van participar ahir en la Festa de Sant Antoni 

14 enero 2018 12:12 | Actualizado a 14 enero 2018 12:33
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un centenar de cavalls van participar ahir en la festa de Sant Antoni de Santa Coloma de Queralt. Una tradició que ja s’ha consolidat al calendari colomí i ja fa 20 anys que se celebra, ja que es va perdre durant uns anys. Durant tot el dia petits i grans van gaudir de les activitats programades a la localitat. És la segona festa més gran de la localitat després de la Festa Major.


A dos quarts de dotze del migdia hi va haver la trobada a casa de l’abanderat Josep Soler Casellas, a la plaça de Catalunya, amb tots els nens i nenes de la vila i amb els cistells preparats per posar la coca. Per la seva part, Nati Plaza, presidenta de l’Associació festa de Sant Antoni, va explicar ahir abans que comencés l’acte que «l’abanderat s’escull per un sorteig i és algú de l’Associació». A les dotze del migdia va començar l’ofici solemne, amb la participació de la Cobla Ciutat de Manresa, i la missa solemne a l’església. 


A continuació es va fer la benedicció de la coca i dels animals a la plaça Major. El punt neuràlgic de l’acte va començar a la una del migdia a la plaça Catalunya amb el recorregut dels cavalls i carruatges. El trajecte va iniciar-se a la plaça Major en direcció al Raval de Cervera, van seguir pel Raval de Jesús, carrer de la Plana, carretera de la Llacuna, carretera d’Igualada, carrer Sant Vicenç, carretera de Montblanc, plaça del Portal, carrer del Mig i la comitiva va acabar a la plaça Major, on hi va haver un refresc popular i un aperitiu obert a tothom. Més tard es va fer el dinar dels traginers que va servir per establir vincles entre els amants d’aquesta tradició.

També es va fer el sorteig de tres paneres, un porc i dos regals sorpresa entre tots els qui van portar un animal a beneir.A dos quarts de sis de la tarda tothom va gaudir del concert amb l’Orquestra Venus al local de l’Estrella. A les set, els més petits van ballar amb la mateixa orquestra i a la mitjanit l’Orquestra Venus va oferir diferents versions amb el ball de gala.


Santa Coloma de Queralt viu els Tres Tombs d’una manera excepcional i com una tradició d’antany. Els carrers mantenen l’essència d’abans, i els cavalls i carruatges fan un recorregut pels edificis monumentals i emblemàtics de la vila. Durant la jornada va aplegar un centenar de persones del municipi i de la comarca. 


La festivitat
Les festes de Sant Antoni Abat són un conjunt de celebracions festives que tenen lloc al voltant del dia 17 de gener, onomàstica d’aquest sant barbut, anomenat Sant Antoni del porquet o dels rucs, perquè ha estat durant segles el tradicional protector de tots els animals útils per a les feines del camp. La invocació a sant Antoni està encaminada a obtenir la fertilitat dels animals i dels aliments, i la purificació. És el patró del gremi de traginers o dels Tonis i Antons.

Comentarios
Multimedia Diari