Más de Tarragona

Els actes de la Taula Periòdica arriben a TGN

Aquest divendres se celebren a CaixaForum diversos col·loquis i dissabte té lloc l’espectacle familiar ‘La química més pallassa’

Diari de Tarragona

Whatsapp
La Taula Periòdica fa 150 anys i la comunitat científica ho celebra amb un munt d’actes. FOTO: Getty Images

La Taula Periòdica fa 150 anys i la comunitat científica ho celebra amb un munt d’actes. FOTO: Getty Images

L’Assemblea General de les Nacions Unides (ONU) ha proclamat el 2019 Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics (AITP 2019), amb l’objectiu de celebrar la gènesi i el desenvolupament de la taula periòdica des del descobriment del sistema periòdic de Dmitri Mendeléiev, ara fa cent cinquanta anys. Amb aquesta celebració es pretén, també, donar a conèixer el paper de la química en la recerca de solucions a reptes mundials, com ara el desenvolupament sostenible, el futur d’una energia neta, l’alimentació o la salut.
La Societat Catalana de Química (SCQ) i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), promotors de l’AITP, organitzen durant tot l’any activitats i esdeveniments divulgatius arreu de Catalunya adreçats a tota mena de públic, però sobretot a un públic infantil i juvenil amb el propòsit d’atreure joves talents a la química. També es posa especial èmfasi en la incorporació de la dona a la ciència, i a assegurar la propera generació de científics, enginyers i innovadors en aquest camp. 

Aquests actes arriben ara a Tarragona. Així, CaixaForum acull aquest divendres 3 de maig a les 10 hores, el col·loqui Química i energia del futur». La necessitat de disposar d’energia per mitjà de tecnologies més responsables des del punt de vista mediambiental ha conduït a la cerca de nous tipus d’energia, en el desenvolupament dels quals la química ha tingut un paper decisiu. Així, doncs, la contribució de la química en els diferents tipus d’energia actual i futurs serà objecte de debat en aquest col·loqui. 

També el 3 de maig a les 12 h, tindrà lloc el col·loqui Els secrets de la taula periòdica. L’ordenació dels elements químics en la taula periòdica amaga un gran coneixement de les seves propietats, i en l’evolució de la taula al llarg dels cent cinquanta anys també s’oculten secrets que permetran observar la taula periòdica amb una altra visió. Com s’ha arribat a la taula periòdica actual? En aquest col·loqui es tractarà de respondre aquesta pregunta. A tots dos col·loquis participen investigadores i investigadors de la URV.

Ciència pallassa
Tanmateix, dissabte 4 de maig a les 18 h arriba l’espectacle Clowntífics, la química més pallassa. A càrrec de Big Van Ciència. Orilo i Arlequino, dos científics que treballen en el Laboratodelmundorio, -el laboratori de recerques on tothom treballa en alguna cosa- , s’enfronten a un gran repte: desxifrar els grans misteris de les reaccions químiques més insòlites dels elements de la taula periòdica. Però un problema d’última hora podria impedir-ho… T’atreveixes a ajudar-los? 

Mitjançant la indagació, l’experimentació i el joc, en aquest espectacle s’aprenen diversos conceptes de química; conceptes químics com la combustió, el pH, el canvi d’estat i de volum, la quimioluminescència, la catàlisi, etc. Amb experiments molt visuals, s’expliquen històries de diversos elements químics de la taula periòdica. Els actes promoguts des de la Societat Catalana de Química (SCQ) han estat coorganitzats amb l’Obra Social «La Caixa»,  empreses del sector químic i centres d’investigació, entre d’altres.

Temas

Comentarios

Lea También