Els alcaldes de Valls i Montblanc, molestos per no haver estat convidats a la visita a la A-27

Els batlles mostren el seu malestar amb la delegada del Govern espanyol, Teresa Cunillera, per no convidar-los a la visita de l’A-27

02 marzo 2019 10:35 | Actualizado a 04 marzo 2019 20:06
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’alcalde de Valls, Albert Batet, i l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, van lamentar ahir la «manca de respecte institucional» de la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, per no reunir-se amb ells durant la visita d’obres que va fer aquest dijous al túnel del Coll de Lilla. 

«Només es pot entendre com a dosi d’hipocresia colonial de l’estat espanyol envers els ciutadans del territori», va manifestar l’alcalde de Valls, Albert Batet.

Andreu va mostrar-se  indignat pel què considera un «menysteniment» de la delegada. A més, els dos alcaldes van titllar «d’electoralista» i «partidista» el començament dels treballs. 

«Tenim la mà estesa al diàleg»
Malgrat això, van assegurar que mantenen «la mà estesa» al diàleg per tirar endavant el projecte. En la visita, Teresa Cunillera ja va evidenciar el distanciament entre les administracions i va reconèixer el «poc contacte» amb els batlles. Davant d’això, l’alcalde vallenc va assegurar que no reconeix el «poder» que representa Cunillera després que la delegada no ho fes amb el «municipal». Segons Albert Batet, es tracta d’un fet «sense precedents» i de «manca de respecte». 

Els dos alcaldes han promogut manifestacions, talls de carreteres o la querella contra els directors de l’obra i els delegats de Foment a Catalunya perquè l’autovia sigui una realitat. «Sempre ens hem mostrat units, per avançar», va retreure Andreu. 

Els batlles van recordar que va ser José Luís Rodríguez Zapatero qui va aturar el projecte de l’A-27 entre Valls i Montblanc, i que els presidents Rajoy i Sánchez l’han mantingut paralitzat. 

Ara, davant la convocatòria d’eleccions, consideren que la reactivació de les actuacions es deu a una qüestió «electoralista». «Que no ens enganyin, sabem com acaba això, sense el compliment de l’Estat», va asseverar Batet.

Agilitzar els tràmits
L’alcalde de Montblanc va explicar que, des de l’aprovació de les darreres modificacions del projecte, els ajuntaments van agilitzar tots els tràmits per no retardar més l’execució. 

Tot i això, va assegurar que des de l’Estat apunten que hauran de passar com a mínim quatre mesos més per fer efectives les actes d’expropiació, per la qual cosa ha posat en dubte que les obres s’executin de forma «imminent». 

Batet va demanar un prec de responsabilitats a la delegada del govern «perquè amb l’aturada de les obres de l’A-27 ens hem trobat un increment de la sinestralitat molt greu, i la carretera d’Alcover que passa per la Riba. És un dels punts negres de Catalunya» i va concloure que «un dirigent no enganya quan encara no s’han acabat les expropiacions i ha donat un nivell d’irresponsabilitat».

Comentarios
Multimedia Diari