Els animalons, la temàtica de la fira del vidre de Vimbodí i Poblet

Durant la festa Vitrum hi haurà la presentació d’una obra inèdita de l’artista montblanquí Maties Palau Ferré

04 octubre 2019 08:10 | Actualizado a 04 octubre 2019 11:25
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La tradició vidriera de Vimbodí i Poblet es remunta al segle XII, en plena construcció del monestir de Poblet. És per aquest motiu que demà i diumenge, el municipi celebrarà la sisena edició de Vitrum, la Festa del Vidre Artesà, amb un programa per a tots els públics.

Els animalons de vidre (peixos, gats, cargols...) són les peces escollides per a aquesta edició. Aquestes les realitzaven els antics vidriers durant les estones de descans, o per aprofitar vidre sobrant dels forns. Els artistes elaboraran aquestes peces durant la fira. Altes novetats seran els recorreguts lúdics infantils ‘Descobreix Vimbodí!’ i ‘Aprenent de vidrier’, o l’Scape Room Vitrum dirigit al públic familiar.

Vidrier d’honor

Un dels actes més singulars és el vidrier d’honor. Enguany, el periodista Quico Sallés rebrà aquest títol diumenge. Podrà comprovar de primera mà si bufar i fer ampolles és tan senzill com pregona la dita. També rebrà com a obsequi una peça especial elaborada al Museu i Forn del Vidre pel mestre vidrier Paco Ramos. Les darreres vidrieres i vidrier d’honor han estat l’escriptora Empar Moliner, l’alpinista Òscar Cadiach i l’actriu Sílvia Bel.

Una de les novetats d’aquesta edició és el nou espai expositiu del Museu i Forn del Vidre, que es podrà visitar durant demà al matí. De fet, va obrir portes l’any passat, i el públic podrà visitar l’equipament. Un altre novetat és el guarniment del carrer Major amb originals ornaments procedents de les recents festes quinquennals de la Mare de Déu dels Torrents. També la decoració escolar del carrer del Museu i Forn del Vidre.Enguany, aquesta festa familiar comptarà amb l’actuació de l’escultor de gel Ivan López.

La presidenta de l’Associació Vitrum, Rosa Albes, va explicar al Diari que «mantenim les activitats que funcionen i n’afegim d’altres, però totes al voltant del vidre», i va afegir que «ve gent de tot arreu, i això és molt bo i ajuda a donar a conèixer el municipi». De fet, aquest any han creat una entitat sense ànim de lucre per gestionar la festa del vidre artesà, i amb la possibilitat d’organitzar activitats també fora de les dates habituals del mes d’octubre. «L’associació està en procés de constitució i en formem part unes nou persones. Tenim idees i entre tots ens repartim la feina, i de moment estem contents», va concloure la presidenta.

Comentarios
Multimedia Diari