Els arxius de Poblet, els primers a ser secció de l'Arxiu Nacional

El conseller Vila signa el conveni que preveu la digitalització i difusió dels fons conservats al monestir, inclòs el del president Tarradellas

19 mayo 2017 15:29 | Actualizado a 19 mayo 2017 15:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Arxiu Nacional de Catalunya adopta els arxius de Poblet. Són els primers arxius que s’integren com una secció territorial de l’Arxiu Nacional. Es mantindran al monestir, però s’equipararà el tractament arxivístic. El conseller de Cultura, Santi Vila, i el pare abat del monestir de Poblet, Octavi Vilà, van signar el conveni que possibilitarà la digitalització i difusió dels fons conservats al monestir, inclosos els del president Tarradellas –obert al públic en general des de l’any passat, quan van complir-se 15 anys de la mort de la dona de l’expresident, tal com ell va disposar.

Coincidint amb el 40è aniversari del retorn de Tarradellas a Catalunya, Vila va destacar que, amb la signatura del conveni, es posa en marxa un nou model amb voluntat que s’estengui a altres arxius del país. El fons Tarradellas el formen més de 140.000 cartes, 38.000 fotografies i 11.000 llibres que sumen 1.250 metres lineals de documentació.

L’abast de l’acord contempla tota la documentació de l’Arxiu de Poblet, que actualment està integrat actualment per l’Arxiu Monàstic –documents recuperats abans de l’exclaustració de 1835 i la documentació produïda pel cenobi a partir de 1940–; els arxius de les institucions públiques o privades relacionades amb el monestir, com el Patronat del Reial Monestir de Santa Maria de Poblet i la Germandat de Poblet; i els arxius incorporats, que són l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià, l’Arxiu de la Casa Ducal de Medinaceli, i altres 59 fons personals procedents de donacions i formats per personalitats contemporànies al president Tarradellas.

Equiparació

El conveni preveu que, de forma prèvia a la constitució de la secció de l’Arxiu Nacional, es procedeixi, a partir de les pròximes setmanes, a iniciar la progressiva equiparació del tractament arxivístic dels fons de Poblet als criteris de conservació, descripció i difusió de l’Arxiu Nacional.

L’objectiu d’aquesta iniciativa, que s’ha anat gestant al llarg dels últims mesos, és garantir un accés àgil als investigadors i estudiosos i assegurar-ne la conservació, descripció i difusió, sempre respectant les restriccions legals i condicions de dipòsit dels diversos fons.

A partir del conveni signat ahir, el Departament de Cultura i el Patronat del Reial Monestir de Santa Maria de Poblet posaran en marxa línies i treballs d’investigació, s’organitzaran exposicions i s’editaran catàlegs per impulsar la difusió dels fons. També es farà un estudi tècnic dels fons de l’arxiu de Poblet.

Comentarios
Multimedia Diari