Els calçots comencen a viatjar per l’Estat

La cooperativa de Valls rep comandes de restaurants de Santiago de Compostel·la i Sant Sebastià

11 enero 2020 19:20 | Actualizado a 11 enero 2020 19:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La cooperativa agrícola de Valls ha començat a rebre aquesta setmana les primeres comandes per enviar calçots a diversos punts de l’estat espanyol. Les comandes, d’entre 500 i 800 calçots, provenen de restaurants de Santiago de Compostel·la i de Sant Sebastià. També s’ha interessat la Casa Catalana de Saragossa i es preveu que més endavant entrin peticions de l’estranger. L’any passat se’n van enviar a Brussel·les i a Islàndia. Acostumen a ser grups de catalans que resideixen lluny de Catalunya i senten el capritx de menjar calçots.

S’envien en transport refrigerat en un termini de 24/48 hores. «El cost de l’enviament pot superar el dels calçots», diu el gerent de la cooperativa, Joan Linares. Els calçots estan a l’ordre del dia. Se’n venen per Internet o per emportar a casa, ja cuits. El president de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçot de Valls, Francesc Xavier Amill, destaca a l’ACN aquesta tendència creixent de comprar manats de calçots cuits, malgrat dupliquin el preu respecte als crus, a 0,25 euros per ceba cuita, aproximadament.

Els motius poden ser que els clients no disposen d’una masia on fer calçotades, el poc temps o ganes de coure’ls, o fins i tot el fet que tampoc abundin les redoltes dels ceps, la llenya tradicionalment més adient per encendre la foguera: els calçots es couen amb flama viva, arran de la mecanització de les vinyes.

La IGP, amb una cinquantena de socis, compleix el seu 25è aniversari. És a punt d’inaugurar una exposició fotogràfica amb què es pretén posar cara als productors anònims d’un conreu en expansió del qual se’n fan licors, gelats, embotits i pizzes. N’hi ha qui n’aprofita fins i tot les arrels com a condiment.

Comentarios
Multimedia Diari