Els carrers de Valls inundats per més de 300 carruatges i cavalleries

La nit abans dels Tres Tombs de Sant Antoni, un carruatge carregat de canyes va ser cremat als locals dels Molls de l'Estació

19 mayo 2017 23:45 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:26
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

11 de gener, primer diumenge després de Reis i, per tant, a Valls toca beneir els animals. Cavalls, mules, matxos i ponis van desfilar ahir pels carrers de la capital de l’Alt Camp en un dels Tres Tombs de Sant Antoni Abat més matiners de Catalunya. Els que van obrir la temporada, però, van ser els de l’Esquirol (Osona), celebrats dissabte.

Una vegada més, la 36a edició del Tres Tombs de Valls va comptar amb uns 300 participants. L’eix de la cercavila van ser els carruatges de la Societat de Sant Antoni de la ciutat, que es van veure complementats amb d’altres vinguts d’arreu de Catalunya i de les comarques de Castelló.

Com a novetat, ahir va participar per primera vegada una rèplica en miniatura d’un carro de dos bocois enganxat amb ponis. És de l’empresa el Ronçal de Molins de Rei i ha estat construït per un soci fundador de la Societat de Sant Antoni de Valls, el Xolo.

Crema d’un carruatge

Enguany hi havia d’haver una altra novetat: un carro carregat de canyes. Però, tal com explica Tània Guasch des de la Societat de Sant Antoni, el carro va ser cremat la nit anterior als locals del Moll de l’Estació, on els carruatges ja estaven preparats per participar als Tres Tombs. Vora les 12 de la nit es va alertar de l’incendi i la Policia Municipal i els Bombers es van mobilitzar fins al lloc dels fets. Les flames van afectar també els carros del voltant.

Els tombs

Ahir, l’església de Sant Antoni es va convertir en el centre de la festa: va ser al seu voltant que els cavalls, carros i traginers van donar els tradicionals tres tombs. El primer es va posar en marxa a les 11.30 h pels carrers que prèviament havien estat coberts amb sorra per evitar relliscades. De lluny se sentien els timbals i els més petits cridaven: «Ja vénen, ja vénen!», mentre els pares els feien pujar a la vorera per seguretat.

La comitiva anava encapçalada per la bandera de la Societat de Sant Antoni i un carro amb la imatge del sant seguit pels genets amb els seus cavalls. A continuació, es donava pas als carros carregats de tot tipus de mercaderies i dirigits pels traginers vestits amb camisa, armilla, faixa i capell. La cercavila era tancada pel carro gros, el més esperat dels Tres Tombs de Valls i participant des de 1987. Va ser el 2011 que va ser restaurat íntegrament, el mateix any que el Govern de la Generalitat de Catalunya va declarar la festa d’Interès Nacional.

Va ser al segon tomb quan els animals van ser beneïts. Les portes de Sant Antoni es van obrir de bat a bat i mossèn Bofarull es va situar a l’entrada. Quan els primers cavalls ja arribaven, les campanes van començar a sonar amb el toc manual tot anunciant l’inici de les benediccions.

Mentrestant, la gent s’afanyava a agafar lloc a la plaça del Blat per veure des de primera fila el moment més àlgid de la jornada. Va ser en aquest punt on els traginers van mostrar les seves habilitats tot superant els tombs entre la plaça del Blat i el carrer Major amb crits de suport i aplaudiments per part del públic. Un any més, tots els participants van superar sense incidents la prova final i a continuació ja es donaven per finalitzats els Tres Tombs. Els carros pujaven de nou per la carretera del Pla, cap als locals del Moll de l’Estació, fins a la pròxima jornada.

Comentarios
Multimedia Diari