Els carruatges omplen Falset en una participativa Festa de l'Encamisada

Amb motiu de la festivitat de Sant Antonis els vilatans vestits amb la indumentària de català van celebrar la festa, declarada des de l'any 2011 Festa Tradicional d'Interès Nacional

19 mayo 2017 23:42 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els veïns de Falset no van témer els aproximadament vuit graus que marcava el termòmetre i un any més van sortir al carrer per celebrar la Festa de l’Encamisada, coincidint amb la festivitat de Sant Antoni. Desenes de carruatges i cavalls van desfilar pels carrers de la capital prioratina en una participativa desfilada que un any més va comptar amb una gran afluència de públic.

Passades les onze del matí, els carruatges i cavalls van iniciar la cercavila pels carrers del municipi. Al capdavant de la comitiva els Dimonis i la Banda de Música ‘Vila de Falset’ marcaven el ritme de la desfilada.

Els seguien els vilatans vestits amb la roba tradicional de l’Encamisada, la indumentària de català distingida per la camisa blanca i les barretines vermelles i morades dels homes, i les faldilles de colors de les dones. Els més petits, a sobre dels carros engalanats per a l’ocasió, van ser els que més van gaudir de la celebració, que l’any 2011 la Generalitat de Catalunya va distingir com a Festa Tradicional d’Interès Nacional.

Tancant la cercavila la imatge de Sant Antoni. Enguany el Penó mostrà un crespó negre, en senyal de dol per la mort d’una veïna de Falset en un accident de trànsit el passat divendres. Igualment algun dels carruatges també van lluir aquest símbol de dol.

Anant cap a l’església

A poc a poc els carruatges van envair el centre de la capital del Priorat fins a arribar a la plaça de l’Església on la concentració de persones era cada cop major.

Prop de les dotze del migdia la imatge de Sant Antoni aparegué a la plaça de l’Església. Solemnement la imatge del sant entrà a la parròquia de Santa Maria per començar la missa en el seu honor. Durant la litúrgia també es mostrà el condol a la família de la veïna morta.

Després d’aquest instant de respecte i reconeixement públic, arribà un dels rituals festius de l’Encamisada més importants: la Ballada de la Jota de Falset. La Banda de Música ‘Vila de Falset’ afinà els instruments en un dels instants que més expectació va crear. D’ençà que es va iniciar aquest ritual, l’any 1992, més d’un centenar de parelles han ballat la Jota de Falset durant la Festa de l’Encamisada.

Després el mossèn de l’església procedí a la benedicció dels Panets de Sant Antoni. En acabar la litúrgia i com marca la tradició els Panets es van vendre a la sortida del temple, un acte que serví per acomiadar un any més la Festa de l’Encamisada de Falset.

Comentarios
Multimedia Diari