Els ecologistes insisteixen en el tancament de les nuclears catalanes

La platja del Miracle de Tarragona acull un acte de commemoració de l'accident ocorregut el 2011 a la central japonesa

19 mayo 2017 23:20 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Els ecologistes tornen a reclamar un calendari de tancament de les centrals nuclears catalanes i espanyoles. Creuen que allargar la vida d'aquestes instal·lacions seria "un suïcidi" i avisen que un accident com el que es va produir ara fa quatre anys a Fukushima, al Japó, comportaria la "desertització" del país. Precisament, aquest dissabte al migdia la platja del Miracle de Tarragona ha acollit un acte de commemoració del quart aniversari d'aquest accident nuclear, ocorregut l'11 de març de 2011. Ecologistes en Acció i la Xarxa per la sobirania energètica han clavat un centenar de creus a la sorra i han llençat pètals a la Mediterrània per denunciar l'abocament d'aigües radioactives al Pacífic.

Les entitats ecologistes demanen no abaixar la guàrdia davant la "perillositat" de l'energia nuclear. Aprofitant la commemoració del quart aniversari de l'accident de Fukushima, el president d'Ecologistes en Acció de Tarragona i l'Ebre, Eloi Nolla, ha aprofitat per recordar que les centrals d'Ascó i Vandellòs encapçalen el rànquing d'incidències d'entre les instal·lacions de nuclears de tot l'Estat. "Això ens hauria de preocupar moltíssim perquè un accident com el de Japó no deixaria país. No només per la qüestió econòmica, sinó també per la deslocalització de la ciutadania que comportaria la desertització del país", ha advertit.

Nolla ha afirmat també que la Generalitat, en el marc de la redacció dels documents per a la Transició Nacional, "està especulant també amb la possibilitat d'allargar la vida de les nuclears catalanes fins a 60 anys". Segons el portaveu dels ecologistes, incrementar l'ús d'aquestes centrals en el futur seria "un suïcidi". "Ja ens estan fallant ara i, com més envellides estaran, més risc hi haurà per la població i per al conjunt del país", ha etzibat. A més, Ecologistes en Acció també s'ha oposat a la possible reobertura de Garoña, "una central idèntica a la de Fukushima".

L'entitat ecologista i la Xarxa per la sobirania energètica han escollit la platja del Miracle de Tarragona per reivindicar, un cop més, el tancament de les centrals nuclears i per commemorar l'accident de Fukushima, que dimecres complirà el quart aniversari. Els participants han clavat prop d'un centenar de creus blanques i negres a la sorra per fer "un homenatge" a la mar contaminada per l'accident i han llegit un manifest per denunciar la situació que es viu actualment al Japó. També han desplegat una pancarta amb el lema: "Després de Fukushima, tanquem les nuclears".

Eloi Nolla ha recordat que el 80% de la radioactivitat que va aflorar arran de l'accident va anar a parar al Pacífic i a l'atmosfera. A més, ha denunciat que el govern japonès ha autoritzat Tepco, l'empresa gestora de la planta, a abocar més tones d'aigua contaminada a l'oceà amb la finalitat d'estalviar-se el cost de tractar-les. "Això ocasionarà greus danys a la fauna marina i acabarà arribant als humans a través de la cadena alimentària", ha advertit.

Davant d'aquest fet, els ecologistes s'adreçaran per carta aquest dimecres a l'ambaixador del Japó a Espanya i al cònsol general del país a Barcelona perquè facin "marxa enrere" en aquesta decisió. Finalment, les persones que han participat en l'acte d'aquest dissabte a Tarragona, a milers de quilòmetres del país nipó, han llençat desenes de pètals vermells a la Mediterrània en homenatge a les víctimes de l'accident nuclear.

Comentarios
Multimedia Diari