Els establiments turístics de la Costa Daurada i l'Ebre tanquen un pont fluix amb la vista posada a Cap d'Any

La gran oferta de neu a altres zones i la llarga durada del pont han fet complir les males previsions del sector

19 mayo 2017 17:06 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:58
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Els establiments turístics de la Costa Daurada i les Terres de l'Ebre tanquen aquest diumenge el pont de la Constitució i la Puríssima havent confirmat les males previsions. Els hotels de Cambrils, Vila-seca i Salou han tingut una ocupació d'entre un 50% i un 60% de les poques places obertes, menys de 8.000. Així, han pernoctat a la zona menys de 5.000 persones, quan a l'estiu ho fan unes 250.000. Els apartaments turístics han tingut un 45% d'ocupació sobre les 1.200 places obertes i als pocs càmpings oberts tampoc hi ha hagut gaire moviment. A les Terres de l'Ebre, els establiments rurals han aconseguit una ocupació del 20%, menys que la de l'any passat. Ara, el sector turístic ja té la vista posada a Cap d'Any: a les Terres de l'Ebre ja tenen penjat el cartell d'ocupació completa i a la Costa Daurada esperen millorar les dades del pont amb l'oferta de sopars de gala als hotels.

Des de fa uns anys, les places que s'ofereixen per aquest pont a la Costa Daurada són poques perquè no hi ha gaire demanda, segons l'Associació Hotelera Salou-Cambrils-la Pineda, que agrupa una vuitantena d'hotels, unes 47.000 places. D'aquests hotels, només una vintena n'han obert i han ofert uns 8.000 llits. Tot i això, segons un primer balanç provisional, només 4.000 han quedat ocupats. "Si no hi ha hotels oberts, és perquè no hi ha prou demanda i és un peix que es mossega la cua", ha afirmat la portaveu de l'associació, Teresa Clavé. 

Clavé ha apuntat que els únics dinamitzadors del pont haurien estat l'oferta lúdica de Port Aventura en el marc de Nadal i la celebració del campionat de ball internacional Spanish Open Salou, on participen més de 2.000 persones. Amb tot, això no és suficient. Per tot plegat, insisteixen que cal treballar amb tots els agents del territori per aconseguir desestacionalitzar la temporada i que la diferència entre la xifra de visitants d'estiu i hivern no sigui tan acusada. La portaveu de l'associació ha recordat que l'Ajuntament de Salou ja té en marxa un projecte per "donar vida" a una part de Salou amb el projecte de l'avinguda Carles Buïgas. 

Segons l'Associació Hotelera Salou-Cambrils-la Pineda, la gran oferta de neu i la llarga durada del pont són dos dels factors que podrien haver fet que els turistes hagin decidit anar a altres destinacions i no a la Costa Daurada, una zona centrada en el turisme de sol i platja. Amb la vista posada a Cap d'Any, els hotelers milloren lleugerament les seves expectatives d'ocupació gràcies a les ofertes de ball i sopars de gala que fan que aquells comensals que passen la nit a l'hotel també hi pernoctin. 

A la Costa Daurada el pont ha estat "força fragmentat" a causa de la seva llargada. Així, hi ha turistes que han decidit escollir la primera part del pont per fer estades mentre que n'hi ha que han triat la segona. Com sempre, el tipus de turisme ha sigut familiar, cridat per l'oferta lúdica de Nadal de Port Aventura, i també internacional, amb els ballarins de l'Spanish Open Salou. 

L'Ebre, sense poder competir amb la neu

A l'Ebre, les previsions sobre un "pont dolent" s'han complit i, finalment, l'ocupació ha estat pitjor que la de l'any passat. Segons el portaveu de l'Associació de Turisme Rural de les Terres de l'Ebre (Aturebre), Juanjo Bel, ha afectat sobretot el fet que "la neu ha vingut amb més antelació i més seguretat que en altres ponts": "enguany era més segura i ha estat el que ha tirat més". A diferència dels hotelers de la Costa Daurada, des d'Aturebre no veuen cap alternativa per aconseguir desestacionalitzar el turisme: "si neva com enguany, no hi ha res a fer per molta oferta que facis perquè la gent que surt, marxa a la neu", ha afirmat el portaveu de l'organització. 

D'altra banda, consideren que la llarga durada del pont els ha perjudicat més que beneficiat: "quan hi ha més dies, la gent va a la neu o fa un viatge més llarg", ha assenyalat Bel, que apunta que els visitants, sobretot turisme familiar, se senten atrets per les Terres de l'Ebre entre primavera, estiu i tardor. Des de divendres fins aquest diumenge ha estat quan hi ha hagut més ocupació, mentre que la primera part del pont ha estat la més fluixa. Amb tot, les previsions de cara Cap d'Any són molt més positives i les cases rurals ja tenen un 100% d'ocupació entre el 31 de desembre i l'1 de gener. Per Bel, es deu al fet que enguany cau en dissabte i diumenge i això fa que sigui "més fàcil ocupar".

Comentarios
Multimedia Diari