Els estudis en Art i Disseny que desperten el talent

Onze són els cursos que conformen l’oferta formativa de cicles de grau superior de la Diputació, per tal de fer de la vocació artística dels estudiants la seva professió de futur

28 febrero 2019 09:27 | Actualizado a 01 marzo 2021 12:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Gràfica Interactiva, Videojocs i entorns virtuals, Fotografia, Arquitectura Artística… són estudis que preparen per al món laboral, estudis reglats i oficials –són cicles formatius de grau superior–, estudis que s’ofereixen a les escoles d’Art i Disseny de la Diputació de Tarragona.

Onze són els cursos que conformen l’oferta formativa de cicles de grau superior de la Diputació, per tal de fer de la vocació artística dels estudiants la seva professió de futur. Des de la Diputació s’ofereix una formació reglada en arts plàstiques i disseny, que combina la teoria amb col·laboracions amb empreses i projectes diversos, una preparació idònia per les demandes del mercat laboral. 

A l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tarragona –a la carretera de Valls, s/n– els estudiants poden cursar els cicles formatius de grau superior en Gràfica Interactiva, Animació, Gràfica publicitària, Il·lustració, Fotografia, Arts aplicades al mur i Joieria artística.

Quatre són els cicles formatius de grau superior que s’ofereixen als estudiants a l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Reus –al carrer del Vent–: d’Arquitectura Artística, de Projectes i Direcció d’obres de decoració, d’Infografia i de Videojocs i entorns virtuals.

Dues són les vies per accedir a aquesta oferta formativa, segons la normativa del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. Qui no pot entrar amb accés directe però vol formar-se en art i disseny té l’opció de presentar-se a les proves d’accés, el període de matriculació de les quals té lloc entre el 15 i el 25 de març.  Al mes de maig es pot fer la preinscripció als mateixos cicles formatius, a cada un dels centres.

 

Activitats i premis adreçats a l’alumnat i obertes a la ciutadania

Tant l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tarragona com la de Reus tenen un calendari d’activitats que complementen les sessions pràctiques. Jornades, conferències, premis... on el principal objectiu és la implicació de l’estudiant. 

Així, anualment l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Reus celebra les Jornades de Disseny Yazoo. Aquest any han tingut lloc entre el 6 i el 8 de febrer i han arribat a la seva XV edició.

Les Jornades Yazoo presenten conferències de dissenyadors i arquitectes de reconegut prestigi i trajectòria internacional. Tradicionalment s’havia centrat en el disseny d’interiors però aquest any ha ampliat la temàtica incorporant també el disseny audiovisual.  Amb aquestes conferències s’ofereix una formació continuada als alumnes impartida per professionals que comparteixen amb ells la seva experiència, fent extensiva l’assistència a tot el públic.

Una altra de les activitats destacades i que aquest any ha arribat a la seva desena edició són els Premis Taronja, que atorga anualment l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tarragona. Aquests guardons reconeixen els millors projectes dels set cicles formatius de grau superior que ofereix el centre. El passat 24 de gener es van lliurar els premis, als millors treballs de final d’estudis del curs 2017-2018. A més, el mateix dia es va inaugurar una exposició que mostra els treballs guanyadors i una selecció dels millors projectes finals i projectes integrats finalistes dels premis.
 

Cicles que comparteixen qualitat formativa

Gràfica Interactiva: permet assolir la capacitat de desenvolupar projectes de gràfica interactiva aplicats a diferents àmbits, com el disseny i desenvolupament web, la producció de continguts interactius, l’accessibilitat, la usabilitat i el disseny d’interfícies.

Animació: ofereix crear, gestionar i supervisar projectes audiovisuals d’animació, aplicar tècniques d’animació a qualsevol projecte gràfic, artístic, publicitari i/o de ficció i incorporar moviment als elements que conformen una peça de comunicació visual. 

Gràfica publicitària: és una formació global en les àrees del disseny gràfic (imatge corporativa, cartellisme, disseny editorial, publicitat, senyalística, packaging i il·lustració). S’obtenen les eines per dur a terme les fases d’un projecte de comunicació visual, assolint els objectius plantejats a davant qualsevol repte de comunicació visual. 

Il·lustració: forma als alumnes com a professionals de la il·lustració, capacitats per la creació d’imatges aplicables a editorials, material didàctic, premsa, publicitat, disseny gràfic i producció de cinema i animació. Els permetrà actuar amb creativitat i personalitat, aplicant criteris d’anàlisi conceptual i la correcta resolució tècnica. 

Fotografia: permet expressar-se en llenguatge fotogràfic, dominar els processos de la realització, les funcions tècniques, expressives i operatives de la fotografia, conèixer les eines i planificar i desenvolupar projectes de fotografia adaptant-se als canvis tecnològics.

Arts aplicades al mur: proposa aprofundir dins la creació i producció de pintures en tota mena de materials i suports, en la reproducció i recreació d’obres, en les instal·lacions artístiques, com les escenografies attrezzo i l’ornamentació per a teatre, cinema, televisió, multimèdia, infografia i espais de representació i expressió artística. 

Joieria: és un mitjà d’expressió artística, una manera de creació i comunicació integrada en els corrents de l’art i el disseny contemporanis. La formació de Joieria artística proporciona un bon nivell artístic i tecnològic que permet realitzar amb eficàcia tota mena de peces de joieria, per entrar en l’àmbit de la joieria d’art.

Infografia 3D: capaciten l’estudiant per explicar, comunicar, presentar i promocionar treballs tridimensionals de forma virtual, sintetitzant dades, teories, estratègies en un únic instrument explicatiu, les infografies. Amb un disseny gràfic atractiu, es poden convertir en un element de màrqueting per les xarxes socials, al periodisme web, etc.

Projectes i Direcció d’obres de decoració (PIDOD): permet analitzar i desenvolupar els projectes d’obres de decoració, valorar els aspectes plàstics, artístics, tècnics, organitzatius i econòmics, i investigar les formes, els materials, les tècniques i els processos artístics relacionats amb la decoració.

Arquitectura efímera: capacita per desenvolupar els processos de la projecció de l’arquitectura efímera, i dirigir i coordinar el projecte i fer els treballs. Forma en el desenvolupament i direcció de projectes d’arquitectura efímera, la investigació de formes, materials i processos, i l’anàlisi de la documentació pròpia d’aquest camp.

Comentarios
Multimedia Diari