Els fantasmes de Perucho en la veu de Josep Pedrals

El poeta presenta aquest dijous 28 ‘El mèdium’, en un Litterarum digital que arrenca avui i que fins diumenge oferirà 21 activitats en directe

27 mayo 2020 15:53 | Actualizado a 27 mayo 2020 16:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Litterarum, la fira d’espectacles literaris de Móra d’Ebre arrenca aquest 28 de maig en directe, però en versió digital, la seva 13a edició amb Josep Carner i Joan Perucho com a protagonistes destacats, dos autors dels quals enguany es commemora el cinquantè aniversari de la mort i el centenari del naixement, respectivament.

El certamen inclourà, així mateix, la Fira del llibre ebrenc i Litterarum petits i tot plegat es podrà seguir en directe a través de www.litterarum.cat. Una fira que malgrat la situació actual vol arribar a més públic que mai, a la qual s’han inscrit més de 130 programadors de Catalunya, València i les Illes Balears. 

Entre els artistes que hi participen, Arnau Colom, Marta Elka, Patrícia Caicedo, Marina Mulet, Manuel Ruiz, Toni Gomila o Josep Pedrals, que aquest dijous presenta El mèdium (16.30 h), a partir de textos de Joan Perucho, una proposta en exclusiva per programadors i artistes acreditats.

«Serà com una preinauguració perquè de fet havíem d’haver-lo inaugurat amb l’actriu Laura Pau. Serà un minitast de la poesia de Perucho, que és tot un món i molt particular», avança Pedrals

Un univers de vampirs i fantasmes, molts. També a la poesia? «També», diu el poeta. «Està plena de fantasmes i és el més bonic de la història. La poesia de Perucho són sensacions i moments. Sempre hi ha presències secretes, alguna cosa espiritual de fons, que s’amaga».

De fet, l’espectacle es diu El mèdium «perquè pel Perucho, el poeta era un mèdium. És algú que t’ajudava a veure el que hi havia més enllà, a parlar amb els morts. I és on s’accentua més tota aquesta obsessió que ell tenia amb els morts. En les narracions és molt evident i molt present però aquí, com que només retrata instants, és molt curiós», assenyala el poeta, qui coneix l’obra de cap a peus.

Quant al Perucho poeta, Pedrals comenta que «és clar. Molt poc líric, en realitat, molt neutre. Fins a cert punt mostra molt les coses perquè tu acabis de fer el pas. És un tipus de poesia que va molt bé per crear ambients perquè és molt estètica en certa manera. Sempre hi ha coses decadents, una mica estranyes o antigues. És una poesia amb molt d’antiquari».

Precisament versos idonis per portar-los dalt de l’escenari. En aquest sentit, el poeta Josep Pedrals, qui actuarà des del seu confinament de Barcelona, explica que ho fa amb efectes de veu i «amb alguns petits objectes amb els quals jugo». 

Fàcil, en un click
Entre les propostes d'aquest dijous també hi ha el Llibre ebrenc internacional: experiències (11h) i la primera taula de debat amb el tema Tria, encomana i fomenta la teva biblioteca escolar (17h), dintre de la Fira del llibre ebrenc digital-17a Jornada del llibre ebrenc. També recomanacions de llibres (18h). Finalment, la inauguració oficial (20h).

Tots els espectacles tenen una durada de 30 minuts. I en acabar els programadors podran adreçar preguntes. Per poder gaudir de la fira, el públic haurà d’entrar a www.litterarum.cat on trobarà la pantalla de visualització de les activitats. Només caldrà clicar damunt. No farà falta instal·lar-se cap aplicació ni tenir cap usuari a cap xarxa social per seguir-ho, i es podrà veure en qualsevol aparell que tingui un navegador web i Internet, amb una velocitat mínima.

 

El programa
Diversitat de propostes

Enguany s’han programat:

10 espectacles literaris.

2 tastos exclusius per a professionals.

3 tastos per a escolars i famílies.

5 taules rodones i debats.

3 sessions amb recomanacions de llibres.

11 escriptors en els espectacles literaris.

19 Clubs de Lectura acreditats amb més de 120 participants.

Comentarios
Multimedia Diari