Els gegants de Montblanc es vesteixen d'aniversari

Els Amics dels Gegants de Montblanc celebren 25 anys i l’acte central tindrà lloc en el marc de la celebració de Sant Maties

15 mayo 2019 08:26 | Actualizado a 15 mayo 2019 08:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Estem molt contents de poder celebrar aquest aniversari tan especial i per primera vegada els nostres gegants s’han restaurat i estrenaran roba», explica el president de l’Associació d’Amics dels Gegants de Montblanc, Ivan Besora. «S’ha fet la restauració de la cara i les mans, i la roba que estrenen és més històrica, i crec que aquest canvi és més acurat. A més estrenen joies que ha anat a càrrec de Joan Serramià», diu el president de l’Associació. 

Aquest dissabte, amb motiu de les festes de Sant Maties, celebraran  l’acte central. A la tarda, a la plaça Major de Montblanc, tindrà lloc l’arribada dels Gegants Veguers i estrenaran els vestits i la restauració que ha anat a càrrec del Taller Avall de Reus. A continuació hi haurà la recepció dels grups convidats a l’Ajuntament de Montblanc. 
De fet, durant tot el cap de setmana bestiari del seguici festiu i gegants d’arreu de Catalunya, de les illes Balears, Aragó i de la Catalunya Nord actuaran a Montblanc. L’endemà diumenge, a dos quarts de deu del matí hi haurà l’arribada i la plantada dels gegants i el bestiari. En total hi participaran unes 25 colles d’arreu. «Ha estat tot un repte que vinguin aquestes 25 colles ja que són de molts llocs de Catalunya, Aragó, les Illes Balears i a vegades costa coincidir», detalla el president de l’Associació dels Amics dels Gegants de Montblanc.

La colla de Montblanc va ser creada per un grup de veïns del barri Montserrat l’any 1994. El 20 d’agost va tenir lloc la presentació i el bateig dels Gegants: Maties i Montserrat (parella de catalans), que corresponen al nom del patró de la Ducal Vila i la patrona del Barri de Montserrat. 

La colla de Montblanc va ser creada per un grup de veïns del barri Montserrat l’any 1994

A poc a poc l’Associació va anar creixent i va incorporar diferents elements del seguici festiu. El 27 d’abril de 1996, s’estrenava el Gegantó Marc, que és un manotes portat pels nens i les dones. El setembre de 1997, va néixer el grup de grallers, el qual acompanya musicalment als Gegants en totes les seves actuacions. El 15 d’agost de 1999 un nou gegant, en Vinyols, entrava a la colla, en commemoració del cinquè aniversari, representant així un graller-geganter de la colla. L’any 2005 l’Ajuntament de Montblanc va cedir a l’entitat la Mulassa, i són els portadors. L’any 2008, es van estrenar uns nous gegants representatius del passat medieval de la Vila, els Veguers de Montblanc Pere Berenguer de Vilafranca i Arsenda (fundadors de Montblanc l’any 1163). 

Dos anys més tard es va estrenar la rèplica de la Mulassa.«A l’Associació som unes 50 persones entre portadors, músics. Tenim una bona salut», afirma Besora, i afegeix que «a poc a poc he anat creixent, ja que vam començar com una colla de barri, i ara ens hem fet grans i ens hem consolidat». L’aniversari clourà l’any vinent per les festes de Sant Maties, i esperen poder fer un intercanvi a l’agost del 2021. «Hem preparat diferents activitats per a l’ocasió i  esperem que tinguin un gran ressò», conclou el president de l’Associació d’Amics dels Gegants de Montblanc.

Comentarios
Multimedia Diari