Els habitants de la Pobla de Mafumet visiten avui el monòlit del Lledó

Rendeixen culte, un any més, a la ubicació simbòlica on antigament s’aixecava l’ermita de Sant Joan del Codony

24 enero 2020 19:10 | Actualizado a 24 enero 2020 19:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Pobla de Mafumet celebra durant aquests dies la seva Festa Major del Lledó que, a més, coincideix enguany amb les vuitenes festes Decennals en honor a la patrona del municipi. I un dels actes més esperats i tradicionals és la visita a les instal·lacions de Dow Chemical Tarragona, que La Pobla ve celebrant des de fa 38 anys i que, en aquesta ocasió, tindrà lloc a les 10.15 hores.

Encapçalada per Joan Maria Sardà, alcalde de La Pobla, Mossèn Joan Antoni López Díaz-Cano, rector de la parròquia de Sant Joan Baptista, la comitiva pobletana realitzarà un acte de benedicció del monòlit que, simbòlicament, ubica l’indret on antigament s’aixecava l’ermita de Sant Joan del Codony.

Fins a l’any 1801, les runes de l’ermita van acollir la imatge de la Mare de Déu del Lledó, la patrona de la Pobla. Es tracta d’una talla de fusta del segle XIII que actualment és venerada a l’església parroquial del municipi.

Aquells terrenys on s’aixecava l’antiga ermita són, avui i des de fa 38 anys, la seu de Dow. I des de la seva implantació, la companyia obre les seves portes de manera puntual cada any, tot coincidint amb la celebració de la Festa Major d’hivern de La Pobla. Ho fa per rebre els seus veïns pobletans que, junt amb els amfitrions d’aquesta trobada, mantenen viva la tradicional visita al monòlit de la Mare de Déu del Lledó.

Aquesta inclourà, junt a la benedicció del monòlit, una ofrena floral per part dels assistents, en un acte que comptarà amb acompanyament musical en directe. No hi faltaran tampoc els parlaments institucionals i la pregària al voltant del monument.

Un cop completada aquesta visita, l’expedició pobletana es traslladarà al Monestir de Santa Maria de Poblet, on duran a terme una visita guiada per, finalment, compartir un refrigeri en un restaurant de la zona, abans d’iniciar el camí de retorn a La Pobla.

El monòlit

Cal recordar que, ara fa cinc anys, el monòlit de la Mare de Déu del Lledó va canviar d’ubicació, a causa dels imprescindibles treballs tècnics que Dow va haver de realitzar en l’entorn del seu cracker. Aquesta intervenció va permetre extreure el monòlit de la zona més industrial de les instal·lacions de Dow i reubicar-lo en un punt privilegiat del recinte de la companyia, ja que el seu compromís era mantenir el monòlit dins dels seus terrenys i, per tant, dins dels terrenys que antigament ocupava l’ermita de Sant Joan del Codony. Així, el monòlit gaudeix ara d’una situació privilegiada a la zona enjardinada d’accés a les oficines de Dow, en un indret més visible, accessible, còmode i segur per a les tradicionals visites que els habitants de La Pobla realitzen any rere any coincidint amb la seva Festa Major d’hivern.

A més, avui s’estrenarà el nou panell informatiu que Dow ha instal·lat a les immediacions del monòlit i que permetran a tothom conèixer-ne la seva història i la de la imatge de la Mare de Déu del Lledó, en una explicació que s’ofereix en tres idiomes -català, castellà i anglès- i que està il·lustrada amb imatges històriques dels moments més destacats de la imatge i del monòlit.

Comentarios
Multimedia Diari