Els municipis del Priorat, preocupats per la falta d'aigua a Gratallops

L'avaria continua a la canonada que porta subministrament des de Siurana i els pobles veïns recorden la important mancança que hi ha a la zona

26 julio 2019 11:31 | Actualizado a 26 julio 2019 11:46
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Els problemes d’abastiment d’aigua que Gratallops (Priorat) està patint des de dilluns està fent augmentar la preocupació entre veïns i els altres municipis que formen part de la mancomunitat del Topograpo i que s’abasteixen de l’embassament de Siurana. L’actual mancança es deu a una incidència detectada a la canonada que porta aigua de Siurana cap a Gratallops, però l’alerta ha saltat, igualment, a la zona. «Bona part de cases tenen els seus propis dipòsits des de fa anys, precisament per prevenir», explicava aquest matí la propietària del restaurant La Font i veïna del municipi,  Mònica Gallego. En el seu cas, la incidència no li està afectant el negoci. «D’una banda, el tinc tancat per vacances i, per l’altra, disposo d’un dipòsit de 3.000 litres», explica, però sí que es mostra preocupada perquè la problemàtica s’allargui massa en el temps.

Poboleda, a 16 quilòmetres de Gratallops, també forma part de la mancomunitat del Topograpo i les conseqüències de la falta d’aigua del riu Siurana es fan notar. L’alcalde del municipi, Josep Maria Díaz, deixa clar que es troben en una situació preocupant. «No hem arribat a l’extrem d’haver-nos d’abastir amb cubells d’aigua, però estem sota mínims», afirma. El batlle diu que disposen de poca aigua potable i, la que no ho és, «requereix un tractament d’un cost econòmic elevat. Al final no podrem assumir tanta despesa», afegeix. Davant d’aquesta problemàtica, Díaz explica que han recopilat contactes per si haguessin de rebre dipòsits d’aigua externs. També a Porrera es mostren preocupats per la manca d’aigua a Gratallops. En aquest cas, el municipi no pateix camp problema, però els veïns sí que tenen ben present que es tracta d’una mancança endèmica a la zona.

En un altre petit poble de la zona, Torroja del Priorat, es veu la situació d’una altra manera i s’assegura que no existeix una falta d’aigua. Joan Sentís, el seu alcalde, manifesta que reben l’aigua suficient, però contaminada de manganès. «En principi no ens falta aigua, però arriba tèrbola. Fa cinc o sis estius que passa el mateix, i s’ha de potabilitzar», puntualitza.

Segueix l’avaria

Aquest matí, alguns veïns de Gratallops creien que l’avaria ja estava solucionada. «Des de quarts de nou del vespre d’ahir que surt aigua de l’aixeta de casa», explicava una veïna, que aquest matí omplia un cossi a la font del carrer Major per regar les plantes. Així també ho creien des del forn del poble. «Només ens ha afectat un dia i mig», deia la propietària. No obstant, l’alcalde del municipi, Xavier Gràcia, recordava aquest migdia que l’avaria seguia. «El dipòsit del municipi es va eixugar i des de fa uns dies s’ha anat reomplint amb camions cisterna provinents del Perelló. És per això que ara arriba aigua a les cases, però cal remarcar que el problema segueix i que això és només provisional», remarca el batlle. El cost de fer arribar l’aigua a través de camions cisterna els està assumint l’Ajuntament de Gratallops. «I pel que fa a la reparació de l’avaria, també l’hem contractat nosaltres», afegeix Gràcia, que confia que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) hi acabi aportant una part.

Segons ha explicat aquest matí l’ACA, la incidència a Gratallops es deu «a un problema en unes ventoses que deriven més aigua cap als regants i eviten l’arribada del recurs cap a Gratallops», i afegeix: «La Mancomunitat del Topograpo no havia detectat aquest problema al no haver fet un seguiment de la conducció». Per la seva banda, l’alcalde del municipi no sap ben bé quan podria estar solucionada l’avaria, però confia que pugui ser aquesta nit.

Comentarios
Multimedia Diari