Els nanos de l’Espluga busquen portadores per la Festa Major

El 14 de juliol es farà un assaig obert a la Piscina de l’Espluga per apropar el grup a noves incorporacions 

03 julio 2019 09:13 | Actualizado a 03 julio 2019 09:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El grup de Nanos de l’Espluga es renovarà completament aquesta propera Festa Major, del 25 al 29 de juliol. Aquest any toca fer el relleu a la majoria de persones portadores que fins ara han donat vida als 12 personatges que formen part d’aquest element del seguici festiu de l’Espluga de Francolí. Per això, l’Ajuntament de l’Espluga i l’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans del municipi han obert inscripcions per a persones majors de 12 anys i 150 centímetres d’alçada per incorporar-les al nou grup. 

Per la inscripció no hi ha límit màxim d’edat, ni tampoc de persones inscrites, ja que com més ampli sigui el grup més capgrossos podran sortir aquesta propera Festa Major. Els Nanos de l’Espluga només actuen oficialment un cop a l’any, a les cercaviles del dijous i el divendres de Festa Major i el diumenge, a la plaça de la Vila. Puntualment fan sortides extraordinàries, molt excepcionals. L’Espluga disposa de 15 capgrossos però habitualment, el màxim de figures que surten en una actuació són 12. 

Assaig obert el 14 de juliol
Les inscripcions ja es poden fer al portal webs.gegants.cat/esplugadefrancoli. El diumenge 14 de juliol, dins els actes de la Setmana de la Joventut, es farà un assaig obert a la Piscina Municipal per ensenyar a les noves persones portadores els passos del ball oficial i la manera com s’han de portar els capgrossos. Durant l’assaig, altres persones que hi estiguin interessades també ho podran provar. 

Uns capgrossos històrics
Els Nanos de l’Espluga són, juntament amb els gegants antics, un dels elements de la cultura popular local més antics que s’han conservat actius sense interrupcions

L’Espluga disposa de 15 capgrossos però habitualment el màxim de figures són 12

Els primers es van adquirir el 1947 a la casa Ingenio de Barcelona. La col·lecció es va completar a principis dels anys 80 amb els tres germans Marx. Per obtenir els diners per la compra d’aquests elements festius, en plena postguerra civil, l’Ajuntament va carregar una pesseta (0,006 cèntims d’euro) de cada cartilla de racionament a tots els veïns de l’Espluga.  Fins mitjans dels anys 90, aquests capgrossos anaven vestits amb túniques de roba estampades, sense detalls particulars. A finals de segle XX però, es van adquirir nous vestits. També a mitjans anys 90 es va incorporar un nou capgròs, el Sol de Rialles, cedit per la Fundació d’Espectacle Rialles.

El febrer del 2016 l’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga va iniciar el projecte de reproducció dels 9 capgrossos històrics de l’Espluga. L’Ajuntament, propietari dels capgrossos, l’ha finançat en compliment del conveni que té amb l’entitat portadora.

Comentarios
Multimedia Diari