Els pagesos de Querol demanen la seva incorporació a la DO Penedès

Els agricultors esperen una sentència del Tribunal Suprem sobre la seva petició per incorporar-se a la zona vinícola

19 mayo 2017 22:57 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els pagesos de Querol tornen a demanar que les seves vinyes estiguin reconegudes dins la Denominació d’Origen (DO) Penedès. Ara, tot i estar al costat de la DO,no tenen la qualificació Penedès ni la de Cava. Segons expliquen, l’exclusió de Querol de la DO Penedès obliga «a vendre un raïm de gran qualitat a un preu més baix que les seves vinyes veïnes o fins i tot no el poden vendre».

La reivindicació no es nova. Els pagesos ja van interposar un contenciós contra la desestimació de la inclusió en la DO i van presentar un recurs al Tribunal Suprem que està pendent de sentència. També recorden que el Parlament, el febrer de 2006, va aprovar una moció per instar el Govern a iniciar les actuacions per promoure la inclusió del municipi a la DO Penedès.

Quedar fora de la DO Penedès, tot i la seva proximitat, «porta a la pèrdua de competivitat dels pocs pagesos que hi ha al municipi», segons els productors de la zona. Davant del retard de resposta a totes les actuacions, els pagesos de Querol iniciaran mobilitzacions que comencen diumenge, coincidint amb la celebració de la marxa de resistència pel Penedès històric. La Marxa 7 Cims, que recorre el denominat Penedès històric, passa precisament per Querol.

El fet d’estar fora de la DO Penedès arrenca del moment de la delimitació de les denominacions d’origen. Segons expliquen els pagesos, «fa anys, aquestes terres van quedar fora de la DO Penedès, principalment per la ignorància dels dirigents en aquell moment de l’Ajuntament en saber que representava una DO».

Altres allunyades

Diuen que «en canvi vinyes veïnes que queden més allunyades del Penedès van quedar incloses. Al nostre entendre una decisió injusta perquè tant la qualitat com les varietats són iguals que les vinyes veïnes ja que els factors naturals, humans i agroclimàtics i mediambientals no canvien en tan pocs metres».

La situació però no s’ha pogut redreçar. Tot i que productors de la DO Penedès reconeixen la qualitat de les vinyes de Querol, també apunten que molts no volen obrir la incorporació de nous municipis pel que suposa de més competència. Així a Querol veuen com les seves finques, al costat de vinyes dins de la DOPenedès, no tenen el mateix reconeixement en un moment on a més els vins de la DOguanyen en acceptació i són dels més valorats i que més vendes incrementen amb una bona qualitat i promoció.

Comentarios
Multimedia Diari