Els paradistes tornen al mercadet de Bonavista després de tres mesos

Els comerciants denuncien que s'han sentit "discriminats" i "humiliats" en comparació amb altres establiments

21 junio 2020 14:35 | Actualizado a 21 junio 2020 14:51
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les parades de roba, calçat i complements han reobert aquest diumenge al mercadet del barri de Bonavista de Tarragona després de tres mesos d'inactivitat arran de la declaració de l'estat d'alarma. Venedors i clients s'han retrobat amb mascaretes, gel hidrològic i amb màquines de vapor per desinfectar les peces de roba. En declaracions a l'ACN, el president dels Marxant TGN, Juan Benítez, ha denunciat el greuge comparatiu respecte a altres establiments comercials, ja que fins avui no han pogut tornar a posar la parada. "Ens sentim discriminats i fins i tot humiliats", ha afirmat.

Els marxants de roba i complements no havien posat la parada des del 14 de març quan es va declarar l'estat d'alarma per la pandèmia. Segons el president dels Marxants TGN, han recuperat l'activitat un centenar de comerciants dels 300 que habitualment té el mercadet. Aquests marxants se sumen, ara, a la resta de parades dedicades a l'alimentació i higiene reobertes des de fa setmanes. "Són 107 dies a casa i sense ingressar res. Els venedors ambulants som persones que estem acostumats al carrer i ha sigut difícil", ha lamentat Benítez.


De fet, Benítez ha denunciat que no se'ls ha tractat amb igualtat i ha assegurat que algunes de les mesures de seguretat preses, com la separació de dos metres entre parades, són "extremes", perquè argumenta que la distància establerta pels taulells és suficient. "Venem a l'aire lliure, som més segurs que qualsevol lloc tancat. Ens demanen la separació de sis metres dels passadissos, però si vaig a qualsevol supermercat els carros es toquen als passadissos", ha exclamat. Per això, diu, que s'han sentit "discriminats i en alguns aspectes fins i tot humiliats".

Comparteix opinió una venedora de roba, Rita Nogales, que fa més de 40 anys que s'hi dedica, primer amb els seus pares i, actualment, amb el marit. En el seu cas, tota la família depèn dels ingressos de la parada. "Espimsa ens ho ha posat una mica difícil, entenc que hi pot haver por, però som un comerç com qualsevol altre. Ningú vol contagiar-se ni que es contagiïn", ha assenyalat. Si bé s'ha mostrat sorpresa per l'afluència de compradors, ha indicat que les vendes no han estat com en una jornada prèvia a l'emergència sanitària.

Mascaretes, gel hidroalcohòlic i màquines de vapor

El retorn s'ha fet complint les "estrictes" mesures de control. Per entrar al mercat tots els compradors i venedors estan obligats a dur mascareta. També es controla l'aforament per evitar aglomeracions. Així mateix, els marxants han adquirit màquines de vapor i productes desinfectants específics per la roba. A tall d'exemple, Nogales ha explicat que deixa en quarantena la roba després de desinfectar-la. "Les mesures que ens imposen són exagerades. Sembla que siguem l'únic sector que podem propagar el virus", ha lamentat la comerciant.

D'altra banda, els marxants reclamen a l'Ajuntament i a l'Empresa de Serveis i Promocions d'Iniciatives Municipals (Espimsa) que no els cobri la taxa dels mesos que no han treballat. El consistori els va exonerar del pagament durant sis mesos que compten, però, des del començament de la crisi sanitària. "Volem que els sis mesos ens els donin a partir d'avui que hem començat a vendre, perquè els de la fruita porten unes cinc o sis setmanes venen, no seria equitatiu", ha dit Benítez. A més, aquesta demanda serà un dels punts que portaran a la reunió amb l'alcalde Pau Ricomà, que se celebrarà properament, segons els comerciants.

Els mercadets de Sant Salvador i Sant Pere i Sant Pau van ser els primers a reobrir aquest divendres. Dissabte va ser el torn del mercat de Torreforta i dimarts i dijous de la setmana que ve reobrirà el mercadet de la plaça Corsini. Tots ells, en l'horari de nou del matí a dues del migdia.

Comentarios
Multimedia Diari