Els poblaments prehistòrics dels rius del Camp exposats a l´Espluga

L´IPHES mostra els resultats de 14 anys treballant en jaciments de les conques de diferents rieres de la zona

19 mayo 2017 22:49 | Actualizado a 22 mayo 2017 18:12
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Fins al 31 de maig, la Cova Museu de la Font Major de l’Espluga de Francolí acull una exposició sobre els poblaments prehistòrics que van habitar les immediateses de diferents rius i rieres del Camp de Tarragona.

Sota el títol ‘Evolució paleoambiental i poblament prehistòric a les conques dels rius Francolí, Gaià, Siurana i rieres del Camp de Tarragona’, la mostra, de caràcter itinerant, presenta els resultats i conclusions científiques obtingudes per l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) durant els treballs de recerca realitzats des del 2001 fins a l’any passat en 14 jaciments de la zona. Es tracta d’un projecte finançat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

A través d’onze plafons, es mostren diferents àmbits temàtics, des del primer poblament humà a les darreres societats caçadores i recol·lectores, passant per les comunitats agrícoles i ramaderes. A més a més, també s’explica al visitant aspectes de context, com la història del projecte d’investigació o la morfologia del territori estudiat.

D’aquesta manera, es fa un repàs de l’evolució del poblament humà a la zona, «un període que comprèn entre fa 1 milió i 2.500 anys», explica el comissari de la mostra, investigador de l’IPHES i actual coordinador del projecte de recerca, Josep Maria Vergès.

Al jaciment del Barranc de la Boella, per exemple, s’ha contrastat la presència humana més antiga de Catalunya, amb una antiguitat d’entre 780.000 i un milió d’anys, cronologia semblant al jaciment d’Atapuerca.

D’altra banda, la mostra dóna a conèixer els indrets on els poblats captaven les matèries primeres per fer les eines, com era el paisatge durant la prehistòria, els recursos vegetals que utilitzaven, quins ornaments feien servir per guarnir-se, l’art moble i el rupestre.

L’exposició ja ha passat per Tarragona i Montblanc. Fins al 31 de maig estarà a l’Espluga de Francolí, però tornarà a aquest municipi del 8 de juliol al 2 d’agost. El seu objectiu és acostar al territori la investigació i els resultats obtinguts.

 

La Cansaladeta

Paral·lelament, el projecte de recerca continua i ho fa a la Cansaladeta, a la Riba (Alt Camp). Des del 5 de maig fins al 22 del mateix mes, un equip dirigit per Andreu Ollé i Josep Maria Vergès estan treballant a la zona, on es troba un campament de caçadors i recol·lectors d’uns 400.000 anys d’antiguitat.

Comentarios
Multimedia Diari