Els pobles afectats per la tromba d'aigua es poden acollir a les ajudes estatals

El Consell de Ministres aprovarà incloure aquestes zones com
a beneficiàries del Reial Decret dels aiguats de Múrcia i Alacant

29 octubre 2019 22:20 | Actualizado a 30 octubre 2019 11:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Una setmana després dels aiguats, la delegada del Govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, va reunir-se a Montblanc amb una trentena d’alcaldes de les demarcacions de Lleida i Tarragona a Montblanc. «Els municipis catalans afectats per les inundacions de la setmana passada es podran acollir a les ajudes estatals com a zones afectades greument per una emergència de protecció civil», va confirmar ahir al matí Cunillera.

Un cop els ajuntaments facin una quantificació dels danys al seu municipi, el Consell de Ministres aprovarà incloure aquestes zones com a beneficiàries del Reial Decret que es va activar pels aiguats de Múrcia i Alacant del setembre. La delegada va explicar que la declaració de zona afectada permet articular un conjunt de mesures urgents per part de nou ministeri.

D’entrada, el Ministeri de l’Interior gestiona les ajudes dirigides a pal·liar els danys personals o materials soferts per les famílies en el seu habitatge habitual o en els seus béns de primera necessitat i per les comunitats de propietaris en els elements comuns, així com els causats en establiments mercantils, industrials o de serveis. També sufraga despeses d’emergències realitzades per les corporacions locals i compensa les persones físiques o jurídiques que hagin dut a terme prestacions personals o de béns a requeriment de l’autoritat competent.

La seva concessió té caràcter subsidiari i complementari a les indemnitzacions abonades per les entitats asseguradores o el Consorci de Compensació d’Assegurances.

La delegada va dir que, des del primer moment, l’executiu espanyol es va oferir a col·laborar en tot allò que fos necessari i que, el mateix dia del temporal, ella mateixa va trucar als consellers d’Interior i de Territori de la Generalitat per oferir-los la col·laboració de la Unitat Militar d’Emergències i de la Guàrdia Civil, així com dels serveis de Protecció Civil i de la resta d’organismes de la Delegació del Govern.

«Cal que els estralls ocasionats pel temporal s’arreglin el més ràpid possible» i de la manera més adequada per als ciutadans», va manifestar.

El Govern ampliarà els prèstecs

La Generalitat va aprovar ahir ampliar la línia de préstecs que va obrir l’1 d’agost passat amb motiu de l’incendi que va afectar les comarques de la Ribera d’Ebre, les Garrigues i el Segrià.

Així doncs, s’ampliarà a empreses, autònoms, explotacions agrícoles, ramaderes, forestals i comunitats de regants afectades per la llevantada de la setmana passada. El Govern també impulsarà les mesures necessàries per atendre el finançament de les despeses derivades de les actuacions d’emergència realitzades pels ens locals. La quantia destinada a atendre el finançament d’aquestes despeses es distribuirà de manera urgent, un cop n’hagin presentat la sol·licitud.

Al Departament de Cultura se li ha encarregat l’avaluació de les actuacions d’emergència sobre el patrimoni cultural que hagin quedat malmeses pel temporal per tal d’avançar en la seva restauració.

Comentarios
Multimedia Diari