Els productors de safrà esperen mantenir els 4 quilos de collita

El responsable d’Aromis, Joan Cartañà, assegura que «la Conca de Barberà i la Baixa Segarra van ser centres productors i comercialitzadors fins a començaments del segle XX»

11 noviembre 2018 18:07 | Actualizado a 11 noviembre 2018 18:10
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Es productors de safrà preveuen mantenir la collita entre els 4 i 5 quilos, i ha acabat aquesta setmana. «Ha sigut un any més o menys normal», assegura el responsable d’Aromis Conca, Joan Cartañà i l’impulsor del projecte.
I és que fa deu anys que s’ha tornat a cultivar el safrà a la comarca. «La Conca de Barberà i la Baixa Segarra havien sigut importants centres productors i comercialitzadors de safrà fins començaments del segle XX, però es va deixar de fer pels alts costos de producció», afegeix.

Els primers anys van fer proves de cultiu, i cada cop han introduït noves tècniques de plantació, i recol·lecció. «També seguim processos tradicionals i artesanals», comenta. El preu no canviarà i ho envasaran en diferents formats. 1 gram de safrà pot arribar a costar entre 10 i 13 euros. I és que per produir un quilogram de safrà es necessiten, aproximadament, unes 200.000 flors. Per aquesta i altres raons, el safrà es coneguda per ser l’espècia més cara del món.

L’Associació de productors de safrà de la Catalunya interior (Safracat) va néixer l’any 2012 i aglutina a una vintena de pagesos dels voltants de la comarca (Baix Camp, Garrigues, Segarra, Urgell, entre d’altres). «Envasem el nostre safrà i el comercialitzem i esperem arribar entre tots als 7-8 quilos», apunta. El safrà és conegut per utilitzar-se amb l’arròs. Però també destaca sobretot amb plats de peix, però es pot incorporar a les pizzes, gelats, allioli. I és que, a més de potenciar el sabor i aroma dels plaers culinaris, és una eina de salut que, entre altres, estimula la gana, afavoreix la digestió, ajuda la menstruació, afavoreix la circulació, ajuda a combatre trastorns nerviosos.

Difondre l’ús del safrà a la cuina
El primer repte ja l’han assolit: recuperar el cultiu del safrà a Catalunya. «Ara tenim el conreu controlat, però els costos de mà d’obra segueixen sent molt cars», manifesta. Actualment un dels reptes és difondre l’ús del safrà a la cuina. Hi ha molts restauradors que utilitzen l’espècia però diu que encara queda molta feina a fer, i molta pedagogia. 
Els productors comencen a plantar a primers de setembre, després recullen les flors des de mitjans d’octubre fins a mitjans de novembre. (Cada dia cal collir de bon matí i a la tarda treure’n els brins de la flor, desbrinar). La planta tot seguit entra en fase de vegetació durant tot l’hivern. A la primavera s’assequen les fulles i la planta entre en repòs vegetatiu fins finals d’estiu i així torna a fer el cicle. El cultiu dura quatre anys i després s’aixeca per replantar a altres camps. Requereix sols que drenin molt bé, per tant no vol sols argilosos i règims de pluges habituals mediterrànies.

Comentarios
Multimedia Diari