Els ramaders reclamen no entrar al TTIP

L'entrada en vigor d'aquest acord comercial suposaria la pèrdua del sector de més de 400.000 llocs de treball en el termini dels primers deu anys

19 mayo 2017 22:04 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:26
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els ramaders espanyols, inclosos els catalans, han reclamat al govern espanyol i a la UE que s'exclogui la producció de carn de boví, llet, porcí, pollastre i ous de la negociació de l'Acord Transatlàntic per al Comerç i la Inversió (TTIP, en terminologia anglesa). El sector demana que davant les diferències insalvables de la cadena de producció entre els Estats Units i Europa, cal protegir la producció europea que és molt més exigent en matèria mediambiental i amb una regulació més estricte pel que fa a la utilització d'antibiòtics i hormones de creixement que el sector nord-americà. D'aprovar-se el lliure comerç, el sector europeu perdria 403.000 llocs de treball en el termini de deu anys.

En una carta signada per diverses organitzacions ramaderes, entre elles Asaja, s'afirma que després de deu rondes de negociacions entre la Unió Europe i els Estats Units, la signatura de l'Acord Transatlàntic per al Comerç i la inversió (TTPI, en terminologia anglesa) o més conegut com acord de lliure comerç, es troba davant ''grans dificultats'' en els subsectors ramaders de producció de carn de boví (vedella i bou), porcí, pollastre, ous i llet.

Els ramaders expliquen que tant les autoritats dels Estats Units com les de la UE insisteixen a mantenir els seus respectius models de regulació de la producció, amb diferències insalvables per la utilització als Estats Units d'hormones de creixement, antibiòtics que incentiven el creixement, farines de carn i additius no autoritzats en l'actualitat a la UE.

Amb aquestes pràctiques autoritzades als Estats Units, els ramaders nord-americans són molt més competitius en preus de producció i són una ''amenaça'' per la sostenibilitat dels sectors ramaders comunitaris que d'aplicar-se suposaria la pèrdua de 403.000 llocs de treball en els primers deu anys d'aplicació d'aquest lliure comerç.

Els ramaders també recorden que aquest model de producció genera una ''ampli rebuig social'' per part dels consumidors europeus que són molt més exigents en matèria de seguretat alimentària que els consumidors dels Estats Units, segons expliquen els portaveu del sector.

Els ramaders creuen que l'exclusió d'aquest sector de la regulació del tractat de lliure comerç no suposaria un gran entrebanc si es té en compte que el pes de la producció ramadera europea en el conjunt del PIB europeu només suposa el 0,47%, per la qual cosa excloure aquest sector seria ''un mal menor'' de cara a facilitar un acord de lliure comerç entre les dues regions econòmiques.

Els ramaders no exclouen que amb més temps, i sense la pressió d'un calendari, els dos models normatius puguin arribar a un nivell de convergència que permeti la integració d'aquests subsectors d'activitat econòmica en el TTIP.

Comentarios
Multimedia Diari