Els regants de la Sequieta tindran aigua amoniacal gratuïtament

La comunitat aprofitarà aquest producte produït en una companyia de la Pobla com a fertilitzant agrícola

19 mayo 2017 23:06 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:20
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els regants de la Sequieta ja compten amb unes noves instal·lacions de fertirrigació, que ha comptat amb una inversió de 120.000 euros per part de Carburos Metálicos. Amb la signatura d’un conveni signat ahir, la companyia posa a disposició dels agricultors de la zona gratuïtament l’aigua amoniacal generada en l’activitat productiva de la planta de la Pobla de Mafumet. L’objectiu és contribuir a adobar els camps de cultiu del terme municipal.

El projecte, fruit de l’acord signat entre la companyia i els regants locals de la Sequieta, va ser presentat ahir al migdia amb la presència del director dels serveis territorials d’Agricultura, Anton Ballvé; la responsable del servei de Salut de Tarragona, Carme Coll; els alcaldes de la Pobla de Mafumet, Joan Maria Sardà; del Morell, Pere Guinovart, i de Perafort, Joan Martí Pla i Pla; el president de la Comunitat de Regants de la Sequieta, Joan Gasull; el director general de Carburos Metálicos, Francesco Maione; el director d’operacions de la companyia, José Luis Méndez; el director de Relacions Institucionals, Román Trias, i el director de la planta de la Pobla, Víctor Cano.

El projecte de fertilització per rec consisteix en la instal·lació d’una bassa, a 300 metres de la planta de producció de la Pobla, amb una capacitat de 1.500 m3 de solució. Amb això, els agricultors obtindran els adobs nitrogenats pels seus camps de cultiu.

A més a més, s’ha instal·lat també un dipòsit regulador de 60 m3, un dipòsit dosificador de la solució de 7 m3 i elements d’interconnexió i control entre els dipòsits, la bassa i l’estació de bombament.

D’altra banda, l’acord preveu l’establiment de les característiques de la solució utilitzada segons les necessitats de fertilització dels camps de la zona.

A més, com a mesures de seguretat, es crearà un procediment d’enviament de producte i un protocol de fertirrigació, es realitzaran anàlisis mensuals i semestrals dels components de la solució emmagatzemada i s’instal·laran dos punts de presa de mostres autoritzats per l’Agència Catalana de l’Aigua.

 

Beneficis de l’aigua amoniacal

Com a fertilitzant agrícola, els beneficis de l’aigua amoniacal es basen en l’augment que produeix dels nivells de nitrogen en la terra, el que comporta un major grau de nutrients.

A més, l’ús d’aigua amoniacal ajuda a preservar la fertilitat natural del sòl i a evitar el seu empobriment. Així mateix, el seu ús evita la lixiviació de substàncies potencialment tòxiques per a les aigües subterrànies.

L’aigua amoniacal és un subproducte no tòxic generat en la producció d’òxid nitrós que Carburos Metálicos porta a terme a la Pobla de Mafumet. Anteriorment, la valorització de l’aigua amoniacal de la planta es realitzava a través d’empreses de fabricació de fertilitzants destinats a l’agricultura de la Comunitat Valenciana.

Ara, amb les noves instal·lacions, s’evitarà el transport per carretera d’aquest producte per a la seva recuperació, el que contribuirà a reduir la petjada de carboni que fins ara es derivava d’aquesta activitat.

 

Sostenibilitat

«El projecte de fertirrigació en benefici de la comunitat de regants de la Sequieta pretén oferir solucions sostenibles des de la proximitat i l’eficiència, entesa tant en l’àmbit energètic i mediambiental com en l’àmbit d’operativa industrial i productivitat», s’assenyala des de Carburos Metálicos.

En aquest sentit, Francesco Maione, director general de la companyia, va destacar: «Aquesta iniciativa plasma l’estret vincle de Carburos Metálicos amb l’àrea de Tarragona i l’aposta per la sostenibilitat, el compromís desinteressat amb la comunitat local, el respecte mediambiental i la cerca d’una major eficiència de l’activitat».

Comentarios
Multimedia Diari