Els sensors per comptabilitzar el trànsit de vehicles a la Part Alta de Tarragona funcionaran en tres mesos

El projecte es podria estendre en un futur a vies molt transitades o a les entrades i sortides de la ciutat

19 mayo 2017 23:33 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:37
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

D'aquí a tres mesos uns sensors soterrats al portal de Sant Antoni i al carrer Salines començaran a comptabilitzar l'accés de vehicles a la Part Alta de Tarragona. El sistema, impulsat pel Centre de Transferència de Tecnologia i Innovació (CTTi) de la Fundació URV, té un cost de 16.150 euros i permetrà tenir informació en temps real del moviment de vehicles dins les muralles. L'objectiu del consistori és poder disposar de dades objectives per tal d'impulsar mesures de reducció del trànsit. L'últim estudi, fet el 2014, xifrava la circulació diària per la Part Alta en 2.465 vehicles. En un futur, el projecte es podria estendre a altres vies molt transitades o a les entrades i sortides de la ciutat

L'Empresa Municipal d'Aparcaments i el Centre de Transferència de Tecnologia i Innovació (CTTi) de la Fundació URV han signat aquest dilluns el conveni que permetrà tirar endavant aquest sistema pioner. La iniciativa s'emmarca en el projecte europeu Push and Pull de polítiques de gestió de la mobilitat a les ciutats, on Tarragona participa juntament amb altres set ciutats del continent. La regidora de Mobilitat, Begoña Floria, ha apuntat que el cost del projecte se sufragarà amb finançament europeu.

La URV s'encarregarà de la instal·lació del sistema per controlar l'accés dels vehicles a la Part Alta a través del grup de recerca liderat pel doctor Domènec Puig, director de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria i responsable del grup Intelligent Robotics and Computer Vision Group, i de l'spin-off W3IS2, liderat pel professor de l'ETSE, Pere Millán. Els investigadors s'encarregarn d'elaborar un software que possibilitarà la comunicació amb els dispositius.

Aquest software, que es desenvoluparà des de la Universitat Rovira i Virgili en les properes setmanes, permetrà enviar informació sobre el moviment de vehicles en temps real a l'empresa d'aparcaments. També permetran conèixer la velocitat de pas o la tipologia i volum del vehicle. A partir d'aquí s'obtindran i es podran extreure tot tipus de dades que permetran analitzar l'accés dels vehicles a la Part Alta i la seva evolució. El sistema és de baix cost i gens invasiu amb l'entorn i permetrà tenir informació real i precisa del moviment de vehicles, segons ha destacat Floria.

La regidora ha subratllat que el projecte permetrà "sumar" els interessos investigadors de la universitat amb els del consistori, com són el control i la millora del trànsit i la implantació de solucions tecnològiques dins el pla de "ciutat intel·ligent". A més, Floria ha apuntat que els resultats ajudaran l'Ajuntament a fer unes millors polítiques de mobilitat amb l'objectiu d'aconseguir una Part Alta més adreçada als vianants, amb menys soroll, molèsties i contaminació. "Sabem que hi ha incidències en la càrrega i descàrrega, amb vehicles que es dirigeixen a centres educatius o a centres de culte, però ara no tenim les dades prou objectivades", ha afegit.

Per la seva banda, el director de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria, Domènec Puig, ha apuntat que aquesta prova pilot permetrà exportar el sistema a d'altres punts de la ciutat que presentin problemes de trànsit. En aquest sentit, Puig ha posat d'exemple la possibilitat d'informar sobre possibles congestions circulatòries i desviar els vehicles per altres itineraris. Al seu torn, Floria ha admès que alguns dels indrets problemàtics a nivell de trànsit són la Rambla Nova i les principals vies d'accés a la ciutat.

Comentarios
Multimedia Diari