Els tarragonins volen que el pàrquing fallit de Jaume I es converteixi en un espai polivalent

Només 239 persones participen en el concurs d'idees organitzat per l'Ajuntament

19 mayo 2017 23:03 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Un espai públic multifuncional. Aquesta és l'opció preferida pels tarragonins en relació al futur del pàrquing fallit de Jaume I. L'Ajuntament ha donat a conèixer els resultats del concurs d'idees que ha mantingut obert del 2 al 25 març. Durant aquest període només 239 persones i 3 entitats han votat l'enquesta, via Internet o presencialment, sobre una població de 140.000 habitants. El consistori, però, recorda que l'enquesta no era obligatòria i que serveix per marcar les pautes sobre el nou ús del què considera "el forat negre de la Part Alta". L'aparcament mai s'ha arribat a obrir i ha suposat un cost d'uns 30 MEUR. A partir del 30 d'abril s'obrirà un segon concurs adreçat a tècnics professionals.

Els equips de professionals que vulguin presentar projecte s'hauran de cenyir a les pautes marcades per la ciutadania. L'enquesta revela que la majoria -un 81%- volen un equipament d'ús públic de caire cultural, associatiu, educatiu i de lleure. En l'apartat de comentaris de l'enquesta, que era anònima, alguns votants han concretat més sobre l'ús futur de l'espai, amb propostes previsibles, com un esplai per a joves, i d'altres més peculiars, com un museu dedicat a la corrupció.

Per tant, la ciutadania descarta principalment l'ús lucratiu i de caràcter privat, és a dir, les opcions d'un nou aparcament o d'un hotel han quedat tombades. En relació a la plaça de l'Antic Escorxador i tot l'entorn del fallit aparcament intel·ligent, la majoria de participants a l'enquesta vol que es mantingui el centre cívic i que es faci una plaça més verda destinada al passeig i lleure, al mateix nivell que està ara o un pèl rebaixada, però en cap cas alçar-la.

Sobre la poca participació que ha registrat aquesta enquesta ciutadana sobre Jaume I, la tinent d'alcalde, regidora de la Part Alta i presidenta de l'Empresa d'Aparcaments Municipals, Begoña Floria, ha reconegut que li hauria agradat que haguessin votat més persones, però ha volgut treure ferro i fer-ne una lectura positiva, destacant que el consistori hi ha posat els medis i que l'obertura d'un procés participatiu sense precedents a la ciutat ha generat el seu debat.

Begoña Floria també ha respost sobre l'interès d'una empresa suïssa de refer-hi un nou aparcament intel·ligent. "Això va ser fa un any i ja vam descartar-ho, altre cop un aparcament intel·ligent no sols hauria de tenir garanties, sinó extragaranties, i el que ens va presentar aquesta empresa suïssa no tenia pla financer al darrere", ha assegurat. "A més, el resultat de l'enquesta és inequívoc i un pàrquing no es vol", ha afegit.

En relació al fet que ara les següents fases de tot aquest procés es vegin afectades per les eleccions municipals i l'inici d'un nou mandat, Floria confia que tot plegat no quedi aparcat, ja que el seu govern ha fet els deures "deixant el procés perfectament encarrilat". "Hem deixat un futur per al forat negre de Jaume I i per retornar-lo a la ciutadania", ha declarat. La previsió de l'Ajuntament és seleccionar el projecte guanyador a finals d'any i disposar del projecte bàsic a principis de l'any que ve.

"Trobar el camí, sense generar més frustració, ha estat complex ja que és un tema molt desgraciat i mot difícil de reconduir, com es recondueix un forat negre en un punt molt visible al cor de la Part Alta, on s'han abocat 30 milions d'euros a l'aigüera i que a més està en un procés judicial?", es pregunta Floria. "Doncs hem tirat endavant un projecte il·lusionant; tot i que encara és aviat per determinar quina serà la solució que es pugui adoptar, la consulta ens ha marcat un escenari clar: multifuncional, públic, dedicat a aspectes comuntaris", ha respost.

Comentarios
Multimedia Diari