Els torrents i la preservació del patrimoni, prioritats del Pla General de Valls

El ple va aprovar aquest dilluns i per unanimitat de forma provisional el Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM). El coordinador de l’equip de redacció, Sebastià Jornet va explicar que «s’aposta pel creixement del centre i l’urbanisme del S.XXI»

30 abril 2019 10:41 | Actualizado a 09 mayo 2019 10:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El ple de l’Ajuntament de Valls va aprovar ahir a la tarda, per unanimitat i de forma provisional, el Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM).

Un punt destacat és la preservació del patrimoni paisatgístic establint la protecció dels torrents i del seu entorn com espais naturals singulars i també les zones agrícoles del Tomb del Balcó i les Hortes de Valls com paisatge identificatiu de la imatge de la ciutat a salvaguardar. 

També s’estableix a través dels nous catàlegs una àmplia protecció del patrimoni arquitectònic, així com d’ambients urbans singulars o masies rurals. De fet el POUM marca els eixos estratègics de desenvolupament urbanístic de Valls, en primer lloc consolidant el paper de la ciutat com a capital de l’interior del Camp de Tarragona. 

El coordinador de l’equip de redacció del POUM, Sebastià Jornet va explicar ahir en el plenari que «s’han seguit tres eixos: equilibri, centre i torrents. Hem intentar fer una vila equilibrada amb els serveis, equilibrada amb els espais lliures i equilibrada amb la vocació que ordeni el futur d’aquesta vila», i va afegir que «pel que fa el centre apostem pel creixement, l’urbanisme del segle XXI i la rehabilitació del centre històric». El POUM limita el creixement residencial a les zones nord de la ciutat. 

També contempla una reserva suficient de sòl per a equipaments públics educatius, esportius, assistencials, culturals o de promoció de ciutat, entre d’altres. Pel que fa els torrents la voluntat es que siguin «els pulmons de la ciutat».

El Pla preveu ampliar el parc fluvial dels torrents fins a 44 hectàrees. Paloma Vicente, regidora de la CUP  va lamentar que «el POUM arriba tard i ara arriben les presses electorals, a més en aquests anys s’ha perdut patrimoni o nombrosos safaretjos i fons del passat històric de Valls. No obstant estem satisfetes ja que ens el sentim molt nostre». Francesc Caballero, el portaveu del PP va dir que «avui és un dia de positivisme i a més és un pla potent».

L’alcalde de Valls, Albert Batet va destacar que «és un moment molt important ja que això ho hem acabat tot junts. És important saber-ho gestionar bé». El POUM tenia una vigència de  més de 30 anys. Més en concret de l’any 1988. 

L’any 2014 la Comissió d’Urbanisme de la Generalitat ho va aprovar de forma inicial. «Durant aquests anys -des de l’inicial fins a data d’avui- hem sol·licitat una trenta d’informes, i unes 125 al·legacions», va afirmar el coordinador de l’equip de redacció del POUM, Sebastià Jornet.
La última fase serà l’aprovació definitiva per part de la Generalitat de Catalunya. El POUM va ser aprovar per unanimitat.

Gratuïtat del transport

El ple de l’Ajuntament de Valls va afegir a últim moment i de forma urgent, una altra moció per part de totes les forces polítiques i que es va aprovar per unanimitat: la gratuïtat del transport escolar pels alumnes dels termes municipals de Masmolets, Fonstcaldes i Picamoixons que estudien a Valls.

L’Ajuntament va fer un acord amb el Consell Comarcal de l’Alt Camp per tal de fer front el cost del transport dels alumnes. 
La portaveu del PSC a l’Ajuntament de Valls, Rosa Maria Ibarra va assegurar que «és molt acertat que també s’hi afegeixin els termes municipals de Masmolets i Fonstcaldes». La moció es va aprovar per unanimitat. Un altre punt que es va aprovar ahir al Ple municipal de Valls i per unanimitat va ser el document de «criteris per la intervenció en vestigis de la muralla de Valls».
 

Comentarios
Multimedia Diari