Els transportistes tarragonins rebutgen la proposta de restringir el pas de camions per l'N-340 i N-240

La Feat retreu a Foment els incompliments de calendari sobre les autovies A-7 i A-27 i afirma que no vol ser-ne el "boc expiatori"

19 mayo 2017 23:35 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:36
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Federació Empresarial d'Autotransport de Tarragona (Feat) s'oposa totalment a la mesura plantejada pel Ministeri de Foment i avalada per la Generalitat de prohibir la circulació de camions per alguns trams de carreteres estatals no desdoblades. La proposta afectaria l'N-340 o l'N-240 i obligaria els transportistes a desviar-se per l'AP-7 i l'AP-2, a canvi de bonificacions de fins a un 50% del peatge. La Feat retreu a Foment els incompliments de calendari sobre les autovies A-7 i A-27 i afirma que no vol ser-ne el "boc expiatori". Els transportistes creuen que la prohibició hauria de ser una mesura negociada, excepcional i justificada i que no els hauria de comportar cap cost econòmic afegit.

En un comunicat, els transportistes mostren el seu malestar per les intencions de Foment d'implantar a les comarques tarragonines del model que ja funciona a l'N-II a Girona. Un model que, segons recorden, té el suport del conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila. Segons la Feat, la prohibició de circulació és una mesura excepcional que només està justificada per "causes greus".

Els transportistes reivindiquen que, quan circulen per la carretera, estan treballant "en benefici de tota l'economia, la qual es veuria afectada, diuen, davant de qualsevol mesura restrictiva o que incrementi els costos del transport. El sector recorda que ha estat un dels més colpejats per la crisi econòmica i considera que seria "molt negatiu" imposar-li nous costos en un moment de "tímid repunt" de l'activitat.

El col·lectiu es nega a ser "criminalitzat" i que se'l culpabilitzi "de les insuficiències de certes carreteres, les més saturades, que s'haurien d'haver convertit fa anys en autovia". En aquest sentit, la Feat recorda que, a la demarcació de Tarragona, tant l'A-7 com l'A-27 haurien d'haver estat enllestides des de fa temps. "El ministeri ha incomplert els calendaris d'execució previstos i, de moment, és impossible saber quan estaran operatives", lamenta la federació.

Per tot plegat, els transportistes es neguen "a ser el boc expiatori d'aquells que van paralitzar les inversions viàries promeses, els autèntics responsables de la situació que ara es pretén pal·liar prohibint la feina dels transportistes en les carreteres que són el nostre centre de treball".

El col·lectiu recorda que ja suporta una fiscalitat específica per als carburants, el principal cost de la seva activitat. "Cada vegada que un transportista mitjà omple el dipòsit del seu camió paga uns 460 euros d'impostos i, aquest impost, es va crear perquè els vehicles paguessin les seves infraestructures", apunta la Feat.

A més, els empresaris del transport acusen al Ministeri de Foment de mentir "quan diu que ells pagaran la meitat del 50% del peatge i els transportistes només l'altre 50% i que finalment en sortirem beneficiats pels estalvis generats emprant l'autopista". La Feat creu que la quantitat de tràfic pesat que es desviarà per l'autopista farà que Foment no hagi de compensar a la concessionària, ja que l'acord no preveu compensar-la si recapta els mateixos diners o més dels què ingressava abans de la mesura. "El negoci serà per a tothom excepte per als transportistes", lamenten.

Finalment, el col·lectiu exigeix a Foment que negociï amb el Comitè Nacional del Transport per tal que qualsevol mesura de prohibició sigui excepcional, justificada i no suposi costos afegits. En cas contrari, la Feat demanarà una "resposta unitària" del sector contra una mesura que considera "de la màxima gravetat" contra el transport per carretera.

Comentarios
Multimedia Diari