Más de Tarragona

Una marxa lenta en la segona jornada de vaga dels treballadors de Bic Graphic a Tarragona

La plantilla abandona la planta i surt a la carretera en la segona jornada de vaga per l'ERO que afecta 136 empleats

Diari de Tarragona

Whatsapp
Pla general dels treballadors de BIC Graphic a Tarragona, fent una marxa lenta encapçalada per pancartes de protesta a l'autovia de Salou

Pla general dels treballadors de BIC Graphic a Tarragona, fent una marxa lenta encapçalada per pancartes de protesta a l'autovia de Salou ACN

Els treballadors de Bic Graphic a Tarragona han protagonitzat una marxa lenta aquest dimarts al migdia que ha col·lapsat l'autovia de Salou -la C31b- i l'N-340, dues vies molt transitades de l'extraradi de la ciutat. Els empleats han deixat la planta parada i han sortit a la carretera, en la segona jornada de vaga convocada en contra de l'ERO que afecta 136 empleats d'aquesta fàbrica on es fan productes promocionals, com encenedors i bolígrafs. Un 90% de la plantilla, segons fonts del comitè d'empresa, ha secundat la convocatòria d'aturada, iniciada a les cinc de la matinada. Només encarregats i algun treballador puntual han accedit a la planta, escapolint-se per entrades secundàries per evitar confrontacions. El comitè acusa la direcció de fer el sord a les seves propostes, posar pals a les rodes i esgotar el temps per no deixar marge de negociació possible. D'altra banda, a la Granada (Alt Penedès), ja hi ha hagut acord.

Uns 200 treballadors de la planta de Bic Graphic a Tarragona, encapçalats per una pancarta on s'hi podia llegir 'No som d'usar i tirar, ni un sol acomiadament', han sortit puntualment a la una del migdia des de la fàbrica on hi portaven concentrats des de la matinada. El grup ha recorregut el vial que porta des de la fàbrica fins a l'autovia de Salou, i a partir d'aquí ha enfilat en direcció a Tarragona, ocupant tota la carretera, fins al transitat encreuament amb l'N-340, en direcció a Vila-seca. En arribar a la rotonda que dóna accés al polígon industrial, els treballadors han retornat altre cop a a les portes de la planta, després de culminar un circuit a peu d'uns cinc quilòmetres en un ambient festiu, amb xiulets, botzines i banderoles. 

Treballadors de BIC Graphic a Tarragona, amb pancartes exigint que no hi hagi acomiadaments, fent una marxa lenta a l'autovia de Salou

"Anem a contra-rellotge i estan allargant els terminis, dificultant l'arribada d'informació i la negociació; dóna la sensació que volen acotar i negociar a última hora i a corre-cuita; han tingut més d'un any per preparar-ho i nosaltres només 30 dies, i amb molta manca d'informació", ha lamentat la presidenta del comitè d'empresa, Rebeca Morillo. El comitè assegura que l'empresa només vol resoldre la part econòmica mentre que, per als representants dels treballadors, la prioritat radica en reduir el nombre d'acomiadaments. "Sobretot per l'edat mitjana de la plantilla, que es deu situar entre els 40 i 45 anys, amb antiguitats d'entre 10 i 15 anys de mitjana", ha dit Morillo. 

Les solucions que planteja el comitè passen per minimitzar aquesta afectació a través de la recol·locació de personal a l'empresa Bic Iberia -on hi hauria un total de 27 persones majors de 60 anys que es podrien prejubilar-, la recuperació de nova producció que s'encarrega a empreses externes -entre les quals, Cinta-Plast- i també derivada en països de l'est d'Europa, o la millora de les condicions d'indemnització -la darrera oferta de l'empresa ha estat de 28 dies per any treballat, amb un topall de 18 mensualitats. Comitè i direcció es tornen a reunir aquest dimecres, i només quedarà una última reunió, prevista per dimecres vinent, dia 17. "No dóna temps, no tenim marge i la plantilla està enfadada", ha sentenciat Morillo. 

Acord a la Granada: 35 dies per any treballat 

Escenari ben diferent a la Granada on la direcció de Norwood, filial del Grup Bic, i els representants dels treballadors han arribat a un acord sobre les condicions que s'aplicaran als 32 treballadors que s'acomiadaran pel tancament del magatzem. 

L'acord preveu una indemnització de 35 dies per any treballat -fins a 28 mensualitats-, així com un servei de recol·locació per ajudar a trobar noves oportunitats de treball, segons informen fonts de la companyia a través d'un comunicat, en el qual expressa la seva satisfacció per l'acord assolit i per la bona entesa amb els empleats i els seus representants. 

La multinacional Norwood va adquirir aquesta fàbrica l'any 2009. Des de llavors ha servit de magatzem logístic de la fabricació dels productes promocionals, mentre que els serveis de gestió estan subcontractats a la planta de Tarragona. Està previst que la planta de la Granada tanqui definitivament a finals d'any.

Comentarios

Lea También