Els veïns de Valls podran apadrinar un metre quadrat del Barri Antic

Diverses famílies i entitats s’han constituït en una cooperativa que impulsarà una promoció d’habitatges. S’oferirà en règim de cessió d’ús, al voltant de 17 ó 19 immobles

08 noviembre 2019 18:10 | Actualizado a 08 noviembre 2019 19:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els veïns i entitats de Valls ajudaran a rehabilitar el barri antic de la capital de l’Alt Camp. La campanya, que porta per nom ‘Recupera un metre quadrat del centre històric’, està impulsada per la cooperativa d’habitatges La Titaranya.

«L’objectiu és que qui vulgui apadrini metres quadrats. Començarem amb l’edifici de Ca l’Alemany. Seran espais on tothom hi podrà accedir, com la sala d’actes, la de reunions, la plaça, etc», explica Tais Bastida, portaveu de la cooperativa La Titaranya.

També volen recuperar un passatge que es va tapiar i que antigament hi era. Uneix els carrers dels Metges i Peixateria. «Amb 100 euros, per exemple, podran ajudar a recuperar un metre quadrat i tindrem un recull de les persones que hauran ajudat a rehabilitar edificis del centre històric», afegeix Bastida.

De fet, diverses famílies de Valls, junt amb entitats socials, s’han constituït en una cooperativa, que impulsarà una promoció d’habitatges en ple barri antic.

La voluntat és oferir, en règim de cessió d’ús, al voltant de 17 ó 19 habitatges i entre sis i nou locals comercials. L’espai escollit és una illa de cinc vells immobles deshabitats del centre històric: des d’un edifici declarat com a BCIL –l’antiga botiga de vins de Ca Robusté– a finques en estat molt ruïnós, passant per una històrica fàbrica de jerseis, coneguda com Ca l’Alemany.

2.400 metres quadrats

Els 2.400 metres quadrats que ocupen de superfície es reaprofitaran per fer-hi dos blocs independents, units per un petit carrer i pati interior.

Aquest projecte d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús capta els primers pretendents. De fet, ja hi ha la meitat de socis necessaris per impulsar la primera fase, que es preveu començar a construir en un any. Ara es troba en la fase de l’estudi previ. La iniciativa s’engloba en la nova onada de cooperatives que fomenten l’habitatge assequible per a tota la vida, sense necessitat de comprar ni llogar l’immoble.

La propietat és col·lectiva i els socis tenen el dret d’ús indefinit de l’habitatge, fent una aportació inicial al capital social, que es retorna si s’hi renuncia –que podria rondar els 20.000 euros–, a més d’una paga mensual, per sota del preu del mercat.

Està previst que els habitants comptin amb espais comuns on compartir serveis i relacionar-se, més enllà de les zones pròpies de cada habitatge (menjador, cuina, lavabo, habitacions). Aquests espais estan pendents de definir col·lectivament durant l’elaboració del projecte arquitectònic i podrien ser la bugaderia, magatzem, habitació de convidats, menjador-cuina, terrassa, etc.

La cooperativa –i els seus socis– tenen dret a ús a l’habitatge, però mai el podran vendre, donat que no en són els amos. La propietat o gestió és sempre de la cooperativa i els immobles van passant d’un soci a un altre, garantint la seva necessitat habitacional de per vida. Aquest model, que està molt estès en altres països, concep l’habitatge com a bé d’ús i no d’inversió, i aposta per la seva desmercantilització en tant que dret fonamental; representa una alternativa al lloguer i a la compra.

La propietat en aquest cas recau en unes entitats impulsores –Coop57 i La Dinamo Fundació, junt amb el Casal Popular La Turba i L’Economat SCCL–que han finançat la compra de les cinc finques del centre històric. Per la seva banda, la cooperativa és la responsable de la rehabilitació i gestió de l’àmbit.

A Catalunya s’estima que hi ha una trentena d’iniciatives similars, si bé se solen projectar en sòl públic. En aquest cas, s’han hagut d’adquirir propietats privades, amb la idea, però, que els nous habitatges mai tornaran al mercat i sempre seran d’ús col·lectiu. Està previst que la promoció es comenci a construir d’aquí a un any i s’hi pugui entrar a viure el 2023. Si és un èxit, no descarten replicar la idea. «La primera fase serà a Ca l’Alemany, però no ens volem quedar aquí i continuar rehabilitant», diu Bastida.

Remarca que «creiem necessari la recuperació del centre històric tan físicament com socialment. I aquesta promoció d’habitatges pot ajudar a revertir la situació».

Conèixer el projecte

Durant aquests mesos, La Titaranya ha ofert presentacions i visites guiades a les finques on s’ubicarà la cooperativa d’habitatges i locals, als números 14 i 16 del carrer dels Metges, i 23 i 25 del carrer Carnisseria, al centre històric de Valls. El proper diumenge 17 de novembre es farà una visita guiada a les onze del matí a l’edifici de Ca l’Alemany perquè els interessats coneguin el projecte, i a més es presentarà la campanya.

Els interessats poden ser socis habitants que accediran a un pis, o en cas de ser una entitat per poder tenir un local, o a més poden ser socis col·laboradors per donar suport al projecte. També poden fer algun donatiu o participar en les campanyes de micro-mecenatge.

Comentarios
Multimedia Diari