Els veïns pateixen dèficits amb la cobertura de telefonia mòbil

Mentre ha solucionat l’anterior etapa de deficiència en cobertura d’internet, actualment hi ha problemes de wifi, situació que s’agreuja en l’actuat estat de confinament i teletreball

12 mayo 2020 06:30 | Actualizado a 12 mayo 2020 08:16
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El municipi de Passanat i Belltall té una població que no arriba als 200 habitants, repartits entre aquests dos nuclis i tres més: Glorieta, la Pobla de Ferran i la Sala de Comalats. En el cas de Belltall, les deficiències pel que fa a la cobertura de telefonia mòbil són endèmiques i en l’actual situació d’estat d’alarma per la Covid-19 s’han fet encara més visibles. Aquesta mancança «sortosament no afecta per igual a tot el municipi, ja que els altres nuclis es troben dins dels paràmetres de la normalitat», subratlla l’alcalde, Magí Ninot.

El confinament al que tothom s’ha vist abocat fa que a Belltall hi ha persones per les quals la via telemàtica s’ha convertit en l’eina quotidiana de treball. Tot i que el poble ha superat una anterior etapa en què la cobertura per internet també era deficient, els problemes de comunicació a través del mòbil segueixen generant molts inconvenients en el dia a dia.

Josep Llosas és responsable de Seguretat en una indústria química de la Canonja. La seva jornada laboral es tradueix en teletreball, confinat fa més de 50 dies a la seva casa de Belltall. Denuncia que la cobertura dels mòbils «funciona a estones, depenent del lloc i de la companyia». En aquest temps de confinament, la comunicació amb els familiars, sobre tot amb els més grans i també amb les administracions. És imprescindible. Es pregunta “com fer-ho en un lloc on el mòbil falla la cobertura i no pots sortir de casa?». En una mateixa casa hi ha espais obscurs en la cobertura.

Antena instal·lada

La problemàtica connexió per internet s’ha resolt favorablement. Fa aproximadament un any, l’empresa Vunkers va instal·lar una antena per poder tenir internet (wifi), mercès a la iniciativa liderada pel Consell Comarcal de la Conca de Barberà, sota l’impuls de Josep Pijoan, que va permetre disposar-ne a les cases, que no a totes, segons la seva ubicació. I aquest és el sistema de comunicació fiable que fan servir a Belltall per a la comunicació: trucades per WhatsApp, connexió a les xarxes i la possibilitat de teletreball.

En ser un poble de pocs  habitants, les empreses no hi volen invertir, ja que no els resulta rendible

«Sort en tenim de Vunker, que ens proporcionat internet i a un mòdic preu», manifesta Míriam Berengué, regidora de Règim Intern, Finances i Contractació, de l’Ajuntament, i també connectada a diari per qüestions de teletreball. Assegura que qui va subscriure contracte amb aquesta companyia proveïdora no té problemes, «però amb l’estat d’alarma, les noves sol·licituds no s’han pogut instal·lar i els nous usuaris s’han de servir d’una targeta provisional».

Quant als dos operadors de telefonia mòbil, Berengué subratlla que les dificultats en la cobertura «són més notòries en una que amb l’altre. El problema rau en què som un municipi petit, i els operadors no inverteixen per l’escassa rendibilitat».

Josepa Miró és professora d’un institut de secundària a Reus, confinada a Belltall. Explica que amb el teletreball «puc continuar donant classes per via telemàtica, preparar-les per tal de poder-les realitzar amb els sistemes audiovisuals i reunir-me amb els equips docents per preparar el nou sistema d’educació». Si més no Miró, igual que Llosas, coincideix en afirmar que la comunicació per telefonia mòbil «segueix fallant i no ens permet comunicar amb familiars que no tenen mòbils amb WhatsApp, rebre trucades importants relacionades amb la feina, ni qüestions personals».

L’alcalde, Magí Ninot, confirma que el nucli de Passanant no es donen aquestes irregularitats, però admet que sí les pateix Belltall. Comenta que ja fa anys que es va instal·lar al terme una antena-repetidor per a rebre el senyal de televisió, «que també pot incorporar la telefonia mòbil, però en realitat mai ha funcionat bé». Per això, l’Ajuntament ha fet arribar la seva inquietud a Telecomunicacions de la Generalitat de Catalunya, «gestions que han quedat en punt mort a causa de l’estat d’emergència originat per la pandèmia del coronavirus».

El futur: la fibra òptica

Ninot no dubta en afirmar que la clau per resoldre la problemàtica passa pel desplegament de la fibra òptica, «que encara no ha arribat ni a Montblanc, tot i ser la capital de la comarca». Per a l’alcalde, assegurar que als petits pobles es disposa de les mateixes tecnologies i accessibilitat a les xarxes socials que a la ciutat, «és una de les condicions bàsiques per afavorir la repoblació de les zones rurals» i el retorn de la gent que un dia va decidir marxar.

Comentarios
Multimedia Diari