En Comú Podem es compromet a defensar a Madrid l'alliberament de l'AP-2 entre Lleida i Montblanc

La coalició considera que és l'opció "més ràpida, econòmica, eficient, social i ecològica" i rebutja desdoblar l'N-240 entre Lleida i les Borges

19 mayo 2017 20:24 | Actualizado a 21 mayo 2017 21:24
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El diputat i la senadora d'En Comú Podem (ECP), Jaume Moya i Sara Vilà, s'han compromès a lluitar per l'alliberament del peatge de l'AP-2 entre Montblanc i Lleida en considerar aquesta solució com la "més ràpida, econòmica, eficient, social i ecològica per acabar amb el degoteig de morts de l'N-240", tal com també defensen l'Ateneu Popular Garriguenc i el Col·lectiu Conca 22. Després de reunir-se amb aquestes entitats, Moya i Vilà han anunciat que començaran una "ofensiva" a totes les institucions on ECP i Catalunya Sí que es Pot tenen representació per defensar l'alliberament de l'AP-2 i mostrar el seu rebuig al projecte d'autovia que reclamen els ajuntaments afectats i que el Ministeri de Foment preveu començar a construir durant el 2018.

Després que Foment anunciés que pressupostava l'autovia entre Lleida i les Borges Blanques i l'inici de les obres de la primera de les quatre rotondes previstes en aquest tram de l'N-240 -a l'encreuament de Margalef-, l'Ateneu Garriguenc i el col·lectiu Conca22 han expressat als representants d'ECP la seva preocupació perquè les obres "poden augmentar encara més la sinistralitat", fet que suposa un motiu més "per lluitar per l'alliberament i evitar l'alta sinistralitat d'aquesta carretera". A més, des d'aquestes entitats han remarcat el "fracàs" del desviament voluntari per l'AP-2 amb bonificacions per als camioners que va posar en marxa Foment com a prova pilot entre els mesos de juliol i novembre, mesura que va tenir un escàs seguiment per part dels transportistes.

Conca 22 i l'Ateneu Popular Garriguenc han defensat novament l'informe que van elaborar i que indica que l'alliberament de l'AP-2 és "absolutament viable" ja que el volum de vehicles que rep diàriament l'autopista és molt més baix del que pot assumir, "en contra del que passa amb l'N-240 i l'A-2". En aquest sentit, Jaume Moya ha lamentat que "una evidència tan gran no es tingui en compte alhora de prendre aquesta decisió, que salvaria vides".

L'estudi assegura que el cost d'anticipar la fi de la concessió de l'autopista –que finalitza el 2021- seria inferior als 100 milions d'euros, mentre "la construcció d'una nova autovia costaria més del doble". A més dels diners, "l'impacte mediambiental i geogràfic d'aquesta obra tindria greus conseqüències per al sector agrícola perquè trinxaria una bona part de l'Horta de Lleida i malmetria zones mediambientalment protegides", segons la senadora Sara Vilà.

Els representants d'En Comú Podem han coincidit que "davant la negativa de la Generalitat i la passivitat del Ministeri de Foment" cal construir "aliances al territori" amb els actors socials implicats com són "les associacions de transportistes, els sindicats agroramaders, les entitats ecologistes i els alcaldes contraris a fer l'A-27". En aquest sentit, han remarcat que "tots els informes elaborats demostren sobradament que alliberar l'AP-2 és la millor decisió" i que "apostar per la nova autovia respon als típics interessos de les constructores afins als governs".

Comentarios
Multimedia Diari