En llibertat la veïna de Montblanc acusada de maltractar el seu nadó

L’Audiència li posa una fiança de 7.000 euros i altres mesures cautelars. La seva parella seguirà a la presó

09 octubre 2019 07:20 | Actualizado a 09 octubre 2019 07:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Audiència Provincial de Tarragona ha deixat en llibertat provisional, sota fiança de 7.000 euros –a més no pot sortir d’Espanya i s’ha de presentar cada mes al Jutjat–, la veïna de Montblanc detinguda el febrer d’enguany acusada d’haver maltractat el seu nadó d’un mes d’edat, el qual va haver de romandre més d’un mes ingressat a la UCI de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona. El pare també va demanar sortir en llibertat –ha fet presentat diversos recursos–, però en aquest cas la petició va ser rebutjada pels magistrats.

Els pares del nadó van acudir la tarda del 13 de febrer al Pius Hospital de Valls. Els facultatius van comprovar que el petit es trobava molt greu i van decidir el seu trasllat a la UCI pediàtrica de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, on va quedar ingressat. Al dia següent per la tarda, els Mossos d’Esquadra de Valls procedien a la detenció de la parella a l’Hospital Joan XXIII. En el mateix centre va ser ingressat el petit, del qual es va fer càrrec la Direcció General d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència després d’iniciar l’expedient de desemparament. El jutge va ordenar l’ingrés a presó dels dos progenitors acusats dels delictes de lesions i de violència física habitual en l’àmbit de la llar.

Un mes després, la mare va presentar un recurs d’apel·lació davant l’Audiència Provincial contra el seu empresonament. Negava que existís risc de fugida, que té familiars a prop i no té passaport. La Secció Segona, a la interlocutòria, apuntava que el metge forense, a falta d’un millor estudi per analitzar l’historial clínic complet de l’embaràs i la finalització de les proves complementàries al menor, conclou que es detecten en el nadó lesions òssies en el fèmur i ràdio, que són «suggestives» d’una situació de maltractament infantil, sense descartar que això sigui així també pel que fa a les lesions encefàliques. En això se sustenta la base de l’acusació contra la parella.

Els magistrats recorden que tota persona sotmesa a un procés penal té risc de fugida. Però en aquest cas es donen altres circumstàncies. Si bé és cert que va aportar documentació sobre arrelament laboral abans del naixement del nadó, en aquell moment no es trobava treballant i la possibilitat de fer-ho al restaurant de la seva família «no consta suficientment justificada». A més, deia que no tenia una bona relació amb la família. Així mateix, s’apuntava que la instrucció no és complexa. Finalment, la sala, per justificar que la dona segueixi a la presó, recordava que les penes que es deriven dels fets poden arribar als dotze anys de presó.

L’advocada defensora, Manuela Perea, va presentar un segon recurs d’apel·lació –l’advocat de la Generalitat no s’hi va oposar, sí la Fiscalia–. I en aquest cas la Secció Segona li ha donat la raó en una interlocutòria de vuit pàgines. Els magistrats recorden que «en resolucions anteriors ja es va valorar l’arrelament de l’apel·lant. Malgrat tot, en aquest moment processat s’ha aportat nova i completa documental, que vindria a avalar el canvi sofert en relació amb la família directa de la investigada, que ha de ser tingut en compte i que operi reduint-se sensiblement el risc d’elusió de l’acció de la justícia».

«No hi ha risc de fugida»

L’Audiència apunta que no hi ha risc de fugida perquè s’ha acreditat l’arrelament. Entre la documentació aportada hi ha una oferta de treball, l’informe de la vida laboral, llistat dels familiars més propers conforme viuen a Catalunya, certificat d’empadronament conforme sempre ha viscut aquí, etc. Un altre argument és que la instrucció està ja molt més avançada. Sí que falta un informe de l’Institut de Medicina Legal sobre les lesions del nadó.

Comentarios
Multimedia Diari