En llibertat un conductor sense carnet que va atropellar mortalment una ciclista

L’accident tingué lloc el 2016. Les acusacions demanaven l'ingrés a presó perquè l’home segueix conduint tot i no tenir el carnet

14 enero 2020 10:30 | Actualizado a 14 enero 2020 12:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Audiència de Tarragona ha confirmat la decisió que va prendre el jutge instructor de Valls de no decretar ara presó provisional per al conductor que el 2016 va atropellar mortalment una ciclista i en deixà una altra ferida greu a Vilabella. L’home no tenia carnet. Les acusacions van demanar el seu ingrés en un centre penitenciari perquè, després d’aquests greus fets, el conductor ha seguit conduint. Per un d’aquests cassos ha estat fins i tot condemnat i l’altra està pendent de judici.

L’accident mortal va tenir lloc a les 13.20 hores del 12 de desembre de 2016 en el punt quilomètric 19 de la carretera TP-2031, que uneix Tarragona amb Santes Creus. Marta i Lídia, dues ciclistes companyes de feina, estaven circulant sentit Tarragona. Van ser envestides per un turisme conduït pel processat. Després de la col·lisió, el vehicle Ford Focus va parar i seguidament es va donar a la fuga. La Marta va morir a l’acte i la Lídia va resultar ferida molt greu.

El conductor va ser detingut una hora i mitja després a Vilabella gràcies a uns testimonis. Es tracta d’un ciutadà colombià de 33 anys sense carnet de conduir (almenys espanyol). Se’l va acusar d‘un delicte d’homicidi imprudent, lesions imprudents, omissió del deure de socors i conducció sense carnet. El dia següent, el Jutjat d’Instrucció 3 de Valls el va deixar en llibertat amb càrrecs.

Però l’home ha seguit conduint, tot i no tenir carnet. El 18 de gener de 2018 va ser condemnat per un Jutjat del Vendrell després d’arribar a un acord amb el fiscal –960 euros de multa i prohibició de conduir–. Un any després va ser enxampat per la Policia Local de Cambrils. Aquest cas encara no ha estat jutjat.

Davant d’aquests fets, les acusacions particulars i el fiscal van demanar al jutge instructor que decretés l’ingrés a presó del conductor «donat el perill que representa» davant la seva conducta reiterada. L’home s’ha presentat nombroses vegades a l’examen del carnet i ha suspès.

El recurs també subratllava el risc de fugida donat que l’home és natural de Colòmbia, on té la major part de la seva família. També cal tenir en compte que s’enfronta a una petició de pena important per part de les acusacions. Així mateix, remarca el risc de reiteració delictiva, ja que ha tornat a conduir, «demostrant un total menyspreu per la seguretat de les persones i una clara falta de penediment».

Els magistrats de la Secció Quarta de l’Audiència Provincial, en la seva interlocutòria, asseguren, respecte el risc de fugida, que l’acusat té arrelament a Espanya i que ha complert «estrictament les –mesures– cautelars imposades, estant a disposició del tribunal en tot moment i sense indicadors que facin pensar que pensa eludir la justícia». I quant a la reiteració delictiva, no pot apreciar-se davant els delictes més greus investigats (homicidi i lesions imprudents i omissió del deure de socors). Finalment, sobre conduir sense carnet, hauria de ser en els altres procediments on s’hauria de contemplar aquesta mesura d’ingrés a presó.

Actualment, la instrucció ja està finalitzada i falta que el jutge dicti auto d’obertura de procediment abreujat i que les parts redactin els seus escrits d’acusació.

Comentarios
Multimedia Diari