En marxa la prova pilot de colònies de gats ferals que Tarragona ha activat a 16 colònies de la ciutat de Tarragona

Aquestes ja compten amb senyalització així com amb elements d’alimentació i refugi 

15 diciembre 2020 15:15 | Actualizado a 15 diciembre 2020 15:16
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Conselleria de Benestar Animal de l’Ajuntament de Tarragona engega aquests dies la prova pilot a les 16 colònies de gats ferals de la ciutat que formen part de la primera fase del protocol per abordar la situació de les colònies de gats de Tarragona. La ciutat compta amb un total de 54 colònies (a dia d’avui) controlades i gestionades per 4 entitats que s’han ocupat d’elles en els darrers anys (Tarraco Gats, Donar per donar, Rodogats i Gaia).  

Aquest 2020, amb la situació de pandèmia i a causa de les restriccions, s'ha hagut d'actuar en les dites colònies puntualment, adoptant horaris i proveint de carnets/permisos a les alimentadores que no en tenien per poder atendre els gats amb prou garanties d'estar ben alimentats i cuidats. En tornar a la nova normalitat, s’ha detectat un augment de la població, la necessitat d'adequar les colònies i la urgència de fer actuacions per garantir el benestar animal.  

Sota el marc legal que ens empara, les ordenances i decrets, i atenent les demandes de les entitats, al juny d’aquest 2020 es va començar a elaborar el protocol que va veure la llum el passat mes de novembre.  

Recordem que aquest protocol preveu actuar inicialment en 16 colònies com a prova pilot, amb la senyalització d’aquestes; la instal·lació d’elements adients per l’alimentació i refugi dels animals; i l’esterilització dels seus membres conjuntament amb un control veterinari. Aquest punt inclou el marcatge auricular per identificar els gats ja controlats i la desparasitació externa i interna.   

 

L’elecció de les 16 primeres colònies de gats que participen d’aquesta prova pilot s’ha dut a terme seguint tres criteris i s’han prioritzat aquelles que s’ubiquen en espais museïtzats, o al seu entorn, per tal de facilitar la seva autorització definitiva respectant el deure de l’Ajuntament de manteniment i cura dels espais històrics de la ciutat; aquelles que han tingut episodis de queixes veïnals; i aquelles que per la seva població poden posar en risc la convivència de no actuar-se de manera efectiva sobre la seva població. 

Arribats a aquest punt, es va acordar amb les representants de les entitats començar amb les esterilitzacions i controls sanitaris (es fa fitxa de cada gat/a) i ja s’ha intervingut a prop d’una trentena d’individus. Aquest era el primer pas de la prova pilot. A partir d’avui, 15 de desembre, comencen les tasques de senyalització de les colònies i d’adequació segons les seves necessitats. Les colònies que es troben en llocs patrimonials comptaran amb abreujadors, menjadors, sorrals i algun refugi. Aquests elements es faran extensius a les colònies d’aquesta prova pilot que ho requereixin.  

Segons ha explicat la consellera de Benestar Animal, Carla Aguilar-Cunill, aquest matí durant una visita a la colònia ubicada al Passeig Arqueològic, “volem que Tàrraco sigui amiga dels gats, com ho fan per exemple Córdoba, Pompeia, Roma i d'altres ciutats europees que vetllen pel Benestar Animal”. Aguilar ha destacat que “aquest és un pas decisiu cap al respecte dels animals. La nostra tasca, junt amb la de les entitats de la ciutat, ens ajudarà a què, poc a poc, aquesta aposta ferma pel benestar animal sigui el punt de partida d'un recorregut de consolidació amb la convivència entre éssers vius a la nostra ciutat cuidadora”.  

Treball coordinat entre conselleries 

Aquestes actuacions s’han fet en coordinació amb l’Àrea de Patrimoni de l’Ajuntament, coneixedora dels llocs més sensibles i la legislació pròpia d'aquests per poder fer determinades actuacions ètiques amb els gats i l'entorn.   

  Tal com ha expressat el conseller de Patrimoni de l’Ajuntament, Hernan Pinedo, també present a la visita, “Tarragona ha de ser referent en la cura dels animals i els monuments no es poden quedar al marge. Hem de buscar la convivència i seguir treballant transversalment com fins ara hem fet les dues regidories per poder duu a terme aquest projecte amb el rigor que suposa qualsevol actuació als recintes històrics”- i ha insistit – “Aquesta primera prova pilot ens ha de servir per poder arribar a assolir un encaix entre Benestar Animal i Patrimoni. Per això també s’han tingut en compte les aportacions de totes les parts implicades de cara a treballar estretament totes juntes en les properes fases d’aquest projecte”.  

 Recordem que es tracta d’una prova pilot i que, per tant, és farà una primera valoració d'aquesta posada en marxa durant el primer trimestre de l'any vinent de cara a corregir alguna incidència, ampliar la capacitat d'abast i afegir altres entitats que puguin sumar-se amb el projecte, on s'espera treballar transversalment amb més àrees  com ara Neteja Pública, Medi Ambient i d’altres.  

El pressupost dedicat a aquest projecte és de 20.000 euros, un 25% del qual s’ha destinat al condicionament de l’entorn (compra de menjadores i abeuradors, sorrals i elements de refugi) i un 75% a les actuacions veterinàries. El consistori preveia poder executar aquesta prova pilot fins al 31 de desembre de 2020 però com a conseqüència de les limitacions provocades per l’estat d’alarma inicial com també pel segon, s’està començant durant aquestes setmanes amb la senyalització de les colònies seleccionades i la compra d’elements de millora de l’entorn. De cara al 2021, s’iniciarà el control veterinari i l’esterilització que durarà un màxim de 12 mesos.  

Comentarios
Multimedia Diari