En marxa les obres per portar aigua potable al nucli més poblat de Montferri

La urbanització l’Alzineta tindrà garantit el subministrament a partir de 2021, però encara falten dues fases d’actuació

19 octubre 2020 21:40 | Actualizado a 20 octubre 2020 05:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Si no hi ha cap contratemps, la urbanització l’Alzineta, al terme municipal de Montferri, tindrà aigua potable a partir de principis del proper any. Aquests dies s’està acabant de consolidar la segona fase d’obres, que contemplen la construcció d’un pou per abastir aquest nucli de població, el més habitat del terme.

L’Alzineta compta amb uns 300 residents durant l’any, una xifra que gairebé es duplica a l’estiu, ja que molta gent hi té la seva segona residència. És un nucli de població molt més habitat que el propi poble de Montferri, que té poc més d’un centenar de veïns. Des de fa anys, aquesta urbanització arrossega una problemàtica de dèficit d’aigua, que s’incrementa durant els mesos estivals. Amb la infraestructura actual, «és inviable portar aigua des de Montferri fins a l’Alzineta, pel cost que tindria, perquè el poble està situat per sota del nivell de la urbanització», explicava al Diari l’alcalde de Montferri, José Ruiz. Antigament, la urbanització tenia un pou propi, però va deixar de funcionar. És per això que ara, l’abastament d’aigua potable d’aquest nucli va a càrrec de l’Ajuntament de Rodonyà, poble veí, amb el problema que no es pot donar suficient pressió per abastir a tota la urbanització, sobretot juliol i agost, quan s’incrementa la població. Aquest estiu passat, en concret, aquesta situació s’ha vist especialment agreujada per la gran quantitat de gent que ha vingut a la zona a passar una temporada a la seva segona residència, un fet propiciat per la situació sanitària actual. Per tal de solucionar aquesta qüestió, l’Ajuntament de Montferri va demanar a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) l’any 2017 una subvenció per poder posar fil a l’agulla i buscar solucions. «Calia fer un pou nou per a la pròpia urbanització i portar l’aigua fins al dipòsit», deia Ruiz.

Ara es comença a veure el final de tot plegat, ja que el projecte es troba a l’equador de l’execució. Les actuacions s’han dividit en quatre fases i ara s’està acabant la segona, una de les més importants, ja que obre la porta a poder subministrar l’aigua potable a l’Alzineta. Durant la primera etapa, es va perforar el pou per a fer una prospecció i es va trobar aigua a uns 300 metres de profunditat i «hi ha capacitat per a treure 60 metres cúbics d’aigua a l’hora», deia l’alcalde. Amb la segona fase actual, s’ha fet l’equipament del pou, on s’està construint una caseta que estarà acabada en poques setmanes. Per tal de no perdre temps, s’està gestionant la tercera fase que constarà d’una canonada per connectar el pou amb el dipòsit actual, tot i que falten els tràmits administratius que permetin iniciar les obres.

Pel que fa a la quarta fase, la darrera de totes, servirà per fer un dipòsit nou amb capacitat per 300 metres cúbics d’aigua, el doble de capacitat que el que hi ha actualment.

El pressupost total de les actuacions ascendeix a uns 350.000 euros, dels quals 270.000 els assumeix l’ACA i la resta l’Ajuntament a través de subvencions.

A més del problema del dèficit d’aigua a l’Alzineta, de les 338 parcel·les que hi ha a la urbanització, una trentena pertanyen al terme municipal de Rodonyà. Per tal que això no suposi cap embolic, els dos pobles han negociat una modificació de la línia de terme, per tal que aquestes 30 parcel·les passin a formar part de Montferri i així un mateix municipi gestioni tot el nucli.

Comentarios
Multimedia Diari