Enguany, l’aigua de Sant Magí també arribarà a la ciutat

La benedicció i el repartiment de l’aigua s’adapten a la realitat sanitària per tal d’evitar possibles aglomeracions

14 agosto 2020 09:40 | Actualizado a 14 agosto 2020 09:58
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’aigua arribarà a Tarragona. Tot i que el 2020 ha estat l’any de les sorpreses, la tradició de dur l’aigua des del santuari de la Brufaganya fins a la capital del Tarragonès es mantindrà, tot i que adaptant-se a les necessitats que imposa l’actual situació sanitària. Els canvis són substancials, però aconsegueixen l’objectiu primordial de mantenir l’esperit d’una de les grans tradicions populars de la Festa Major d’estiu. Tot i que modificat, el calendari festiu segueix actiu i els actes més tradicionals estan planificats per garantir la celebració i obrir-la al màxim nombre possible de ciutadans, evitant les aglomeracions.

Per aquest motiu, enguany no hi haurà convocatòria popular de l’arribada de l’aigua a través dels carrers de Tarragona. El 2020 serà l’arribada de la celebració més silenciosa i esglaonada d’una de les principals celebracions estiuenques de la ciutat, amb actes que es repartiran entre els dies 17, 18 i 19 d’agost.

«La comitiva de recerca de l’aigua enguany s’ha aprimat enormement però, per sort, es podrà fer», explica el coordinador dels Portants de l’Aigua, Carles Salvador, que destaca que el recorregut entre el santuari de la Brufaganya i el nucli urbà de Tarragona es completarà en un únic dia, el dilluns 17 d’agost.

«Per motius de seguretat, enguany no farem el tradicional recorregut amb carros de cavalls, sinó que un particular ens ha cedit un Biscúter al qual enganxarem les portadores de l’aigua per fer el recorregut», detalla Salvador, que explica que, tot i que el traçat es durà a terme en poques hores. Donat que és la primera ocasió que el traçat es duu a terme amb aquest sistema, no se sap l’hora exacta de l’arribada dels bidons d’aigua a Tarragona i la seva posterior benedicció.

Pensar aquest recorregut no ha estat una tasca fàcil, ja que els portants han hagut de pensar opcions que agrupin tant l’esperit d’una ruta històrica amb l’esperit de la festa, en un moment en el qual les distàncies de seguretat i les mascaretes copen els titulars de l’actualitat.

«De seguida vam veure que havíem de mantenir el recorregut adaptant-lo a la realitat sanitària, però que d’alguna manera o altra s’havia de seguir completant», expliquen des de l’Associació de Portants de l’Aigua, al mateix temps que agraeixen «que un particular ens hagi cedit aquest vehicle antic, amb el qual es podrà fer el recorregut igualment i que ens permet realitzar-lo amb el màxim respecte per l’actualitat».

Tot i les diferències d’enguany, els portants tenen la intenció de fer l’homenatge previst a les poblacions que formen el traçat, com són Pontils, Querol, Rodonyà, Montferri, Bràfim o el Catllar, entre altres. Per aquest motiu, la comitiva es deturarà en els 11 punts de la ruta maginiana per ubicar una senyalització escultòrica que delimitarà el traçat que cada any duen a terme els portants.

«És una manera d’agrair als responsables de cada municipi que cada any ens fan avituallament durant el recorregut habitual», explica Salvador, que afegeix que «cada any els entreguem un càntir, però creiem que és important que la ruta quedi correctament delimitada». Així, a partir d’ara, els visitants podran completar durant tot l’any la ruta que marquen els tòtems, que quedaran instal·lats en els diferents punts que formen el total del recorregut.

L’arribada a la Tarragona i la benedicció de l’aigua es duran a terme durant la tarda del mateix dilluns, 17 d’agost, tot i que no hi haurà cap convocatòria pública per evitar aglomeracions.

De la mateixa manera que hi ha canvis en la ruta, també la realitat sanitària s’imposa en el sistema de repartiment dels càntirs i ampolletes, que també es manté de manera descentralitzada per arribar al màxim de ciutadans el més a prop possible dels seus domicilis arreu de la ciutat.

D’aquesta manera, l’entrega dels recipients amb l’aigua de la Brufaganya es durà a terme els dies dimarts 18, a la tarda, i dimecres 19, al matí, en set punts diferents de la ciutat; la plaça de la Pagesia, plaça de la Font (Xiquets de Tarragona), carrer del Cós del Bou (Colla Jove Xiquets de Tarragona), plaça Verdaguer (Floristeria Romeu), el Serrallo, Moll de Costa (Xiquets del Serrallo), carrer A, s/n (Castellers de Sant Pere i Sant Pau), plaça de la Font de Bonavista (Associació de Veïns de Bonavista), rambla del Pilar (Veïns Verge del Pilar i Eixample, Torreforta i Campclar). Els responsables de repartir les ampolletes són les mateixes colles castelleres, entitats veïnals i els membres de l’Associació de Portants, que en aquesta ocasió es repartiran entre els diferents punts de repartiment.

D’aquesta manera, la realitat sanitària dóna impuls a la descentralització d’un acte que, fins ara, es concentrava únicament a la capella de Portal del Carro de la Part Alta. «Creiem que serà una bona iniciativa poder posar diferents punts en espais de la ciutat i facilitar que persones que es troben més allunyades de la capella puguin comprar la seva ampolleta en un punt proper a casa seva», sostenen des de l’Associació de Portants de l’Aigua.

Tot i que els actes es descentralitzen, el dia de Sant Magí —dimecres 19 d’agost— segueix concentrant alguns actes de caire més religiós a la Part Alta. Alguns dels actes tradicionals que habitualment es duen a terme a la capella de Portal del Carro també s’han modificat, adaptant-se a la nova situació.

El primer dels canvis és la concentració de les cerimònies religioses que es duien a terme, una cada hora, des de les 5 de la matinada, l’anomenada missa dels pescadors, i fins a migdia —cadascuna oficiada per un capellà diferent— al petit centre religiós de la Part Alta s’anul·len per tal de minimitzar les situacions de possible contagi. «En aquest cas, es concentren les cerimònies religioses i tenim prevista una única cerimònia eucarística, que es durà a terme en un espai més gran com és el de la Catedral, a les 11 del matí, que esperem que pugui canalitzar la resta de cerimònies que es duen a terme els altres anys», explica Salvador.

A més a més, durant el mateix dia 19, la capella de Portal del Carro restarà oberta, amb un recorregut marcat de pas i mesures de seguretat, per aquelles persones que vulguin visitar-la, des de les deu del matí fins a les 8 del vespre.

«Hem vist que és necessari que es pugui visitar la capella, ja que és un punt especialment emblemàtic d’aquests dies, però enguany la visita es durà a terme amb les màximes mesures de seguretat», explica el coordinador dels Portants de l’Aigua.

Amb tot, els actes que organitza l’entitat per la Festa Major de l’estiu s’avancen a l’arribada de l’aigua i fins aquest cap de setmana. D’aquesta manera, els ciutadans que desitgin conèixer més sobre l’empremta de la tradició en els carrers de Tarragona poden descobrir alguns dels punts que la tradició relaciona amb alguns de espais de la ciutat.

Així, aquest dissabte 15 d’agost, els Portants de l’Aigua organitzen la visita guiada popular Indrets de Sant Magí a Tarragona, una cita que vol descobrir alguns dels indrets maginians que la ciutat, sovint, amaga a molts dels visitants. La ruta serà guiada, amb explicacions a càrrec del gestor cultural Jordi Bertran i enllaçarà diferents punts de la ciutat.

La trobada es durà a terme a l’església de Sant Joan (plaça General Prim, 8) per enllaçar amb altres espais que també ens recorden la petjada de Sant Magí, com són el carrer Natzaret, la casa Castellarnau o el Portal del Carro, els tres últims ubicats a la Part Alta de la ciutat. El recorregut es durà a terme a les 11 i les 19 hores, serà gratuït, però amb inscripció prèvia, que es pot formalitzar a través de l’adreça de correu electrònic reservessantmagitgn@gmail.com.

L’activitat es preveu com un complement per tal d’acostar la tradició maginiana. «Creiem que pot ser una bona proposta per als tarragonins i tarragonines i també per als visitats, ja que sovint tots hi ha aspectes de la nostra pròpia ciutat que desconeixem», explica Salvador, que destaca l’esforç que ha suposat adaptar i mantenir la tradició, mentre afegeix que «ha estat una feina complicada mantenir l’esperit de la tradició, però esperem haver-ho aconseguit».

Comentarios
Multimedia Diari