«Ens falta més consciència sobre l’actual emergència climàtica»

El primer debat organitzat pel Museu de la Vida Rural i Conca 5.1 va tenir lloc ahir a la tarda de forma telemàtica

15 mayo 2020 19:20 | Actualizado a 15 mayo 2020 19:33
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

‘Emergències, sostenibilitats, respostes i propostes’. Aquest era el leitmotiv sota el qual se centrava aquesta nova edició del cicle organitzat per La Conca 5.1 i que aquest any han planificat i dut a la pràctica en cooperació directa amb el Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí. Tenia per nom Visions 5.1. L’acte va tenir lloc ahir a les set de la tarda de forma virtual.

Però com repensem aquest futur i quin és el proper pas a seguir?. «Ens preparem per fortes transicions per caminar cap a una societat de baix consum de carboni o el futur és molt negre», va dir durant la seva intervenció la presidenta de la Comissió de Climatologia de l’Organització Meteorològica Mundial, Manola Brunet.

«No hi ha consciència del que hi ha en joc. S’han d’exigir i promoure canvis», va subratllar l’antropòloga social i cultural Yayo Herrero. És un punt en què van coincidir tots els ponents del debat. «Hem de tenir més consciència i pressió. De fet, s’hauria de fer una crida per poder entendre com podem encaixar en aquest món del CO2», va dir la investigadora sènior sobre clima i energia a l’IDDRI (Institut de Desenvolupament Sostenible i Relacions Internacionals). Va afegir que «hem de visualitzar aquests canvis sense precedents».

Per la seva part, el cap del grup de Recolzament d’Actuacions Forestals i expert en incendis forestals (GRAF), Marc Castellnou, va apuntar que «cada dia veiem un augment d’aquestes emergències climàtiques. De fet, tot el paisatge en el què vivim està marxant i no hi ha marxa enrere. Si seguim així ens espera un futur negre». Castellnou va assegurar que s’ha de pensar en un futur proper i en solucions. «Hem de tenir una mentalitat creativa i actuar».

Reflexió, anàlisi i debat

L’esperit del cicle continua sent el mateix que sempre ha perseguit l’associació La Conca 5.1: la reflexió, l’anàlisi, el debat i la difusió de temes relacionats amb el territori, el desenvolupament local, la societat, el paisatge i tots aquells agents que influeixen a la sostenibilitat. «Estem molt contents de l’aliança amb el Museu de la Vida Rural per donar continuïtat a aquest cicle i de presentar un any més aquest espai de reflexió. La Conca 5.1 i l’MVR aposten així per generar reflexió des de les realitats no urbanes, convidant a persones que pensen i treballen en camps que ens afecten a tots d’una manera molt directa, van dir els organitzadors. Van afegir que «malgrat la situació que estem patint actualment, ens hem reinventat per oferir de manera digital ja que considerem més necessari que mai reflexionar al voltant d’aquestes emergències i intentar dibuixar algunes respostes i propostes».

Pel que fa al segon debat, que es farà el 5 de juny, hi participaran Íngrid Guardiola, Anna Guitart, Alba Sotorra, Charlie Pee, Clàudia Rius i Anna Zaera. El tema serà l’emergència cultural. Finalment, a l’últim serà el 12 de juny. Hi participaran José Antonio Donaire, Judit Carrera, Itziar González, Margalida Ramis, Rafael López Monné i Damià Serrano, que se centraran en l’emergència turística i els nous reptes turístics.

Comentarios
Multimedia Diari